Úlevu od bolestí zad najdete v Lázních Toušeň

Libuše Šrámková si pobyt v lázních pochvaluje a chce se sem vracet
 

Léčba ve slatinných lázních pomáhá i Libuši Šrámkové (67 let), která nám popsala své trápení se zády i detaily procedury v Lázních Toušeň.

Kdy se vám bolasti začaly projevovat?

Jako malé dítě jsem to neměla lehké a myslím si, že i tyto problémy se podepsaly na mém zdraví. Byla jsem velmi aktivní a zajímala jsem se o vše, co se kolem mě dělo. Také jsem již od mala tíhla ke sportování, ale jako dítě jsem si tuto touhu nemohla naplnit. Avšak když jsem dopívala, snažila jsem si to vynahradit a v tělocviku jsem byla nejlepší. Byla jsem dokonce vybrána na celostátní spartakiádu do Hlohovce. Bolesti zad mě ale provázely celý život.

Léčila jste se s těmito obtížemi?

Po doporučení svého lékaře jezdím do lázní každoročně už od roku 1989. Přestože mi léčba vždy pomohla alespoň na čas, nevyhnula jsem se operaci páteře. Tuto první operaci jsem podstoupila v roce 2008, a přes veškeré mé úsilí a sportování jsem musela podstoupit i druhou operaci v roce 2014. Bohužel mám bolesti stále a po prodělané borelióze a plicních chlamydiích mám postiženy všechny klouby. Omezená pohyblivost velmi poznamenala můj život a neumožňuje mi žít naplno.

Jak jste se dostala do lázních v Toušni?

Do Slatinných lázní Toušeň jsem se dostala na doporučení kamarádky, která si je velmi vychvalovala. Od bolestí mi nejlépe pomáhá bahno a v České republice není mnoho lázní, které by nabízely bahenní procedury. Ve Slatinných lázních Toušeň mají sirnoželezitou slatinu, na kterou jsem slyšela samé dobré reference a která by měla být nejkvalitnější. Po příjezdu mě nejprve zaskočila tmavá přijímací hala, ale můj dojem byl okamžitě napraven při příjmu. Na starost si mě vzala velmi milá paní, která mi ukázala jen ochotu a vstřícnost. Od té chvíle jsem věděla, že jsem v dobrých rukou.

Můžete popsat průběh pobytu v lázních?

Samotná léčba probíhala skvěle a rehabilitační sestry byly jedny z nejlepších, jaké jsem poznala za léta svého léčení. Nejlepší na mém pobytu ale bylo hlavně zdejší bahno, to nemělo chybu. Příjemným překvapením pro mě byl i pan primář MUDr. Bohumil Svášek, který se ke mně také choval velmi ochotně a vstřícně, stejně jako všechen personál. Do Slatinných lázní Toušeň se budu vracet, hlavně kvůli jejich léčebným kúrám, které mi velmi pomohly. Mohu je jen doporučit. Všem, které trápí bolesti zad a hledají úlevu v lázních, bych také poradila, aby zvážili, zda není příjemnější strávit lázeňský pobyt v malých útulných lázních, kde je hlavně klid a dobrá pohoda.

Klíčová slova: