Rodiče naspoří, teenageři můžou utratit. Má smysl spořit dětem na penzi?

Stavební spoření, penzijní spoření, podílové fondy nebo prasátko?
 

Od ledna 2016 je možné doplňkové penzijní pojištění založit i těm nejmenším. Jaká úskalí to ale sebou nese? A co se opravdu vyplatí?

Dítěti můžete spořit částku, kterou sami zvolíte, tedy hlavně dle vašich možností. Výši ukládky pak lze v průběhu spoření měnit – snižovat i zvyšovat. Nově je také schváleno, že ke změnám ve smlouvách dětí nebudou rodiče potřebovat souhlas soudu.

Kdo penzijní pojištění nabízí

Tento druh spoření najdete v pojišťovnách, které nabízejí doplňkové penzijní pojištění. Mezi ně patří například Allianz, pojišťovna NN, Penzijní fond České spořitelny či Penzijní fond Komerční banky.

Až bude dítě plnoleté…

V této době je možné, nikoli nutné z penzijního pojištění vybrat jednu třetinu. Když ji dítě v osmnácti vybere, musí počítat s tím, že část příspěvků od státu mu zase vrátí. Podmínkou pro výběr části prostředků je také to, že doba spoření trvala minimálně 120 měsíců a během posledních dvou let nedošlo k převodu prostředků účastníka k jiné penzijní společnosti.

Kapesné. Proč je důležité ho dětem dávat a jaká pravidla nastavit?

Vybrat a užít si? Ano, ale bez státního příspěvku

V době, kdy je dítě plnoleté, může s penězi nakládat dle své libosti. Právo disponovat s nimi má tedy pouze zletilé dítě, rodič nikoli. A tady právě může nastat problém. Nejenže se může samo rozhodnout vybrat si našetřenou jednu třetinu, ale může i spoření zrušit úplně a vybrat vše, co mu rodiče našetřili. Vtom okamžiku bude naspořená částka vyplacena bez všech připsaných státních příspěvků za celou dobu spoření.

Mít či nemít bankovní účet pro dítě?

Je to dobrá investice?

Podle finančního experta Ing. Vladimíra Kose z Mratína není penzijní pojištění pro děti příliš výhodnou formou spoření. „To, že má dítě možnost peníze v době plnoletosti vybrat není dobré. Roli zde hraje i zhodnocení peněz, které je u tohoto produktu také nepříliš výhodné,“ říká Kos a dodává: „Pokud dětem spořit, pak bych volil spíše některý z dobrých podílových fondů. V tomto produktu najdete jak vyšší zhodnocení, tak i kontrolu nad financemi. Tedy nemůže se stát, že by mohlo v době plnoletosti dítě s naspořenou částkou nakládat bez vás,“ dodává.

Spoříte dětem? Jakou formu jste zvolili?

Klíčová slova: