Kdy se připojíte na WiFi ve vlacích kolem Prahy?

V některých vlacích SuperCity a InterCity se na WiFi připojíte, stejně tak v něterých regionálních. Kolem Prahy zatím nikoliv.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

České dráhy do rychlíkových spojů zavádějí technologii WiFi. Jak to je s vlaky regionálními ve Středočeském kraji? Ptali jsme se Ing. Petra Šťáhlavského.

WiFi je v dálkových i v některých regionálních vlacích

Ve více, než 500 vlakových souprav jezdících na našem území, se můžete připojit na wi-fi. Jde o 108 dálkových spojů a 421 regionálních vlaků. Podle Michala Štěpána je o využití této technologie velký zájem mezi cestujícími. "Během letošního roku ji rozšíříme do dalších desítek spojů," řekl Michal Štěpán, který je členem představenstava Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Během letošní zimy a jara bude wi-fi instalována do dvaceti osobních vagónů, které jsou určeny pro vlaky EuroCity, InterCity nebo Expres a taé pro modrých rychlovlaků railjet. Na WiFi se také připojíte ve vlacích InterPanter, které ČD mají od konce minulého roku. Dalších 7 vlakových souprav bude dodáno během roku 2016.

Pokud je vlaku WiFi, dozví se o tom cestující přímo v jízdních řádech. Takové spoje jsou označeny specifickou značkou.

 
V City Elefantech WiFi zatím není, protože jsou o generaci starší, než InterPantery, kde WiFi je.

Proč není WiFi v příměstských linkách kolem Prahy

Ve středočeských regionálních vlacích Českých drah se WiFi v dohledné době nedočkáte. Proč?

Důvod vysvětluje mluvčí Českých drah, Mgr. Petr Šťáhlavský: "V Praze začala modernizace vlaků o něco dříve, než v ostatních regionech. City Elefanty v Praze WiFi zatím vybaveny nejsou. Zatím žádné rozhodnutí o jejich dovybavení, zařazení do těchto jednotek, nepadlo."

Podle mluvčího samozřejmě nelze vyloučit, že WiFi v příměstských vlacích bude. Cestující v příměstských linkách by se mohli dočkat zejména v případě, že se bude modernizovat vozidlový park o nové soupravy, které by nahradily staré pantografy, které zde ještě jezdí.

"Pokud se budou kupovat nová regionální vozidla pro příměstskou dopravu v Praze, tak v nich už zřejmě WiFi bude. Dneska je WiFi součástí InterPanterů. Ty jezdí třeba na severu Čech z Děčína do Mostu a Chomutova, dále jsou v okolí Brna a ve východních Čechách. To jsou vlaky, které byly dodávány zhruba před dvěma lety, zatímco ty Elefanty se vyrábí od roku 2000. Vlaky s WiFi jsou o generaci mladší," dodává mluvčí.

 

Dálková doprava z Prahy WiFi má

V dálkové dopravě disponují nabídkou WiFi připojení k internetu například spoje EuroCity z Prahy do Ústí nad Labem a Děčína a dále do Německa, vybrané vlaky z Prahy přes Brno do Břeclavi a expresní spoje mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou, resp. s dalšími cílovými stanicemi v Opavě, Zlíně, Veselí nad Moravou, nebo přes Vsetín v Žilině. WiFi je k dispozici také v rychlících Olomouc – Otrokovice – Břeclav – Brno a během první poloviny roku bude rozšířena i na rychlíkovou linku Praha – Pardubice – Česká Třebová – Brno.     

Pokud pojedete vlakem SuperCity Pendolino, vězte, že zde kromě WiFi nabízejí kromě WiFi navíc celý informační a zábavní internetový portál, kde najdete informace o jízdě, můžete sledovat její průběh on-line z pohledu strojvedoucího, objednat si občerstvení z bistrovozu. Také zde máte k dispozici filmy, hudbu, soutěže nebo hry včetně nabídky po dětské cestující. Obdobné řešení WiFi se zábavním internetovým portálem od dubna nabídnou i všechny modré soupravy railjet.  

Klíčová slova: