Bolí vás záda? Můžete mít rakovinu prostaty!

Čtvrtina případů bolestí zad je spojena se závažným onemocněním
 

Asi čtvrtina bolestí zad je však spojena se závažnými onemocněními. Může jít o metastázy v kostech od karinomu prostaty, plic či ledvin.

Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., je uznávaným odborníkem v oblasti léčby nádorových onemocnění mužského pohlavního ústrojí a močového traktu. Je předsedou České urologické společnosti, proděkanem 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a od roku 2009 přednostou urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole. Je předsedou skupiny pro přípravu doporučených postupů u nádorů močového měchýře Evropské urologické společnosti. Absolvoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze a řadu zahraničních kurzů a stáží v České republice i v zahraničí. 

„Bolest zad může být jejich prvním signálem. Rozšíření do kostí je častou komplikací pokročilých nádorů a zároveň zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení. Pacienti s pokročilým karcinomem prostaty mají až 68% pravděpodobnost vzniku kostních metastáz. Karcinom prostaty je přitom v České republice nejčastějším nádorem u mužů a jeho výskyt se trvale zvyšuje. Počet nově vzniklých případů rakoviny prostaty od roku 2008 do roku 2012 průměrně meziročně vzrostl o 6 %,“ uvádí prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

Rakovina metastázuje do kostí

Z mužů, kteří podlehnou rakovině prostaty, jich až 75 % umírá s postižením kostry. Narušení kostní tkáně vede ke zlomeninám a velkým bolestem.  „Zlomeniny obratlů se vyskytují až u 12 % pacientů s rakovinou prostaty. K dalším zlomeninám dochází v 9 % případů. U pacientů se zhoubnou rakovinou prostaty je toto riziko vyšší o 23 %,“ dodává prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Varovné příznaky

Metastázy v kostech není jednoduché poznat, protože často nemívají určité příznaky. K diagnostice se využívají cílený rentgen a celotělová magnetická rezonance. Nemocní s kostními metastázami stěžují na nechuť chuť k jídlu, ztrátu hmotnosti, pocení a slabost. Projevem může být dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest či zduření kosti. „Pokročilejší nádor může být objeven právě až díky problémům s kostními metastázami. Ty se však mohou vyskytnout také po absolvované léčbě nemoci. Projevy toho, že se nádor již rozšířil i do kostí, jsou bohužel nejednoznačné a mohou indikovat i jiná onemocnění,“ varuje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Nepodceňujte prevenci

"Vzhledem k tomu, že se věk mužů, kterým je zjištěna rakovina prostaty neustále snižuje, je klíčové nepodceňovat pravidelná preventivní vyšetření po padesátém roce života. Tato vyšetření jsou jedinou naší šancí, jak nádory prostaty objevovat v počátečních stádiích a tedy i předcházet rozvoji onemocnění do kostí. Na muže apelujeme, aby se preventivním prohlídkám nevyhýbali, a pokud mají bolesti, s návštěvou lékaře neotáleli,“ vysvětluje prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.

Klíčová slova: