Jdete s dítětem k zápisu do školy? Víme, jak a na co se připravit

Dítě musí být ve škole spokojené. To je nejdůležitější
 

Začínají zápisy do škol. Trvat budou zhruba do půlky února. Připravili jsme pro vás průvodce, ve kterém se dozvíte mimo jiné, kde získáte potřebné informace, jak zápis probíhá a co by dítě mělo umět.

Kdy se zápisy konají a jak probíhají

Každá škola je pořádá v jiném termínu. Přesné informace získáte ve škole, kterou jste pro vaše dítě vybrali. K zápisu můžete s dítětem jít oba rodiče, ale záleží na vás. S sebou budete potřebovat občanský průkaz a rodný list dítěte. S vámi proberou učitelky úřední záležitosti. Dítě bude mezitím samostatně plnit úkoly, které orientačně prověří to, zda je dostatečně zralé. Každá škola však zápis pojímá jinak. Někde se dítěti věnuje jedna paní učitelky, jinde může od jedné paní učitelky přecházet k druhé a plnit vždy jiné úkoly.

Co by mělo dítě k zápisu umět?

I tady záleží na škole. Nicméně platí, že nejčastěji se dítěte budou ptát na jméno a příjmení, kolik je mu let, kde bydlí, jak se jmenuje maminka, tatínek, sourozenci, jaké povolaní rodiče vykonávají. Dítě zazpívá písničku, odrecituje básničku, nakreslí obrázek lidské postavy. Paní učitelky bude zajímat, zda dítě rozezná tvary, zda rozliší a určí pojmy nahoře, dole, vpravo, vlevo, vpředu, vzadu, zda rozezná barvy. Častým úkolem je sestavení domečku z různých tvarů, určení první hlásky ve slově a podobně. Během všech úkolů se projeví samostatnost, nebojácnost, komunikativnost a soustředěnost kluků a holčiček.

Doporučujeme: Co všechno mohou děti říct malováním?

Podle čeho vybrat školu

Pryč jsou doby, kdy se škola vybírala jen podle místa bydliště. Všechny byly stejné a nabízely to samé. Dnes máte na výběr a nemusíte se řídit spádovostí. Je dobré vědět, že jste to vy, kdo zná dítě nejlépe. Ptejte se tedy, co pro něj bude nejlepší? Bude dobré dítě přihlásit blízko bydliště, aby se děti mohly stýkat i po vyučování, zda je pro vás důležité určité zaměření školy například sportovní či s rozšířenou výukou cizích jazyků nebo zda mu bude vyhovovat alternativní výuka – například montesorri či waldorfská škola.

Co dělat, když máte o školní zralosti vaší ratolesti pochybnosti? Je možné, aby nastoupilo do první třídy pětileté dítě?

Tipy, jak vybrat dobrou školu

  • Je dobré nenechat výběr na poslední chvíli. Prozkoumejte školy ve vašem okolí
  • Projděte jejich webové stránky. Důležité informace najdete ve výroční zprávě - například kolik žáků do školy chodí, kolik učitelů ve škole je plně kvalifikovaných, jaké jazyky škola nabízí, jak je škola vybavena, jaké speciální učebny mají, ale i informace o integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, s přístupem školy k nadaným dětem.
  • Zjistěte i to, zda má škola školní jídelnu, tělocvičnu, do kolika je družina, jaké nabízí mimoškolní vyžití - kroužky
  • Zjistěte si dny otevřených dveří a běžte se do škol podívat, nechte na sebe působit první dojem
  • Zjistěte si reference od těch rodičů, kteří již školu navštěvují
  • Pokud je to jen trochu možné, jděte se podívat do hodin. Samozřejmě nejlépe do těch, kde učí pedagogové, kteří budou v dalším roce učit prvňáky.

Jiné to budou mít s výběrem mámy a tátové z vesnic nebo malých měst, jiné přirozeně rodiče z míst, kde je škol hodně, výběr je širší.

Doporučujeme: Děti můžete mít pod dohledem, i když nejste v jejich dosahu

Nenechat nic náhodě

Pokud nechcete nic ponechat náhodě, je dobré dítě na školu připravovat už od začátku posledního roku v mateřské škole. V té době máte ještě čas na rozvoj toho, co vaše dítě zrovna potřebuje. „Tuto možnost rozhodně doporučuji. Jde o prevenci. Nejde o to, zda dát dítěti odklad, na toto rozhodnutí je ještě brzy. Výhoda spočívá v tom, že využijete tento časový prostor k podpoření ještě nezralých funkcí, které jsou pro školu nezbytné. Několik měsíců můžete trénovat potřebné. U zápisu už budete mít lepší představu o tom, zda dítě bude v září po všech stránkách dostatečně připraveno, nebo zda zvážit odklad školní docházky,“ říká speciální pedagožka a rodinná terapeutka Hana Otevřelos ze Štěchovic.

Článek vznikl ve spolupráci se speciální pedagožkou a rodinnou terapeutkou Hanou Otevřelovou www.hanaotevrelova.cz

Klíčová slova: