Jan Poustevník se usadil pod skalou

Svatý Jan pod Skalou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Chceme-li se podívat do Svatého Jana pod Skalou, musíme si uvědomit, že se „ponoříme“ do poloviny devátého století, kdy na místě pobýval slavný světec. Jeho odkaz je zachován v neobyčejně krásné krajině pouhých 20 kilometrů od Prahy.  

Malá obec leží na jihozápad od hlavního města poblíž Berouna a Loděnice uprostřed národní přírodní rezervace Karlštejn.

Turisticky vyhledávaná je díky krásné přírodní scenérii a blízkému hradu Karla IV. V okolí vedou naučné stezky, zajímavostí je skanzen těžby vápence – lom Paraple, přírodní rezervace. Kromě Karlštejna se zde nedaleko měl nacházet Tetín, sídlo jedné z Krokových dcer.

Obec vzkvétá, pamětihodnosti a významné budovy se podařilo opravit. Díky tomu se Sv. Janu pod Skalou dostalo v nedávné minulosti významných ocenění. Na konci 20. století se stal nejlepší obcí středočeského regionu a získal 3. místo v celostátní soutěži Vesnice roku.

Na hojnost návštěvníků si obec nemůže stěžovat již od 15. století, kdy se zde konala pravidelně každou poslední červnovou neděli slavná Svatojanská pouť.

Její tradice přetrvala do poloviny 20. století, poté byla za komunistické vlády zakázána.

Poutní místo nejen pro výjimečné

Náboženská tradice vychází z příběhu údajně prvního českého poustevníka, sv. Ivana, známějšího jako sv. Jan Český nebo Jan Poustevník. Zdejší obec je zmíněna poprvé v první třetině 11. století, kdy kníže Břetislav I. věnoval kapli sv. Jana benediktinskému klášteru Ostrov.  

Místo však v minulosti navštívili i jiní návštěvníci, než svatojanští poutníci. Ze slavných si obec připomíná císaře Matyáše (r. 1613), Ferdinandy II. a III., císaře Leopolda I., který v roce 1657 položil základní kámen ke stavbě nového kostela aj. Krásná krajina přilákala i jiné slavné návštěvníky. Rád zde pobýval romantik K. H. Mácha, za svým otcem lékařem, který zde pracoval, sem jezdili bratři Čapkové, kouzlu kraje podlehla i Božena Němcová a bratři Mánesovi.

Setkání dvou Janů

Pokud se do Sv. Jana vydáte, budete mít po celý den co obdivovat. Určitě navštivte kostel sv. Jana Křtitele, raně barokní stavbu s bohatou výzdobou a monumentálním obrazem z r. 1695 o zjevení světce poustevníku Ivanovi.  Cenná je i mramorová křtitelnice z r. 1576 a náhrobek sv. Ivana se schránkou s jeho ostatky.

Dalším vaším cílem budou nejspíše dvě kaple. Na nižším hřbetu skály stojí kaple Povýšení sv. Kříže, připomínající opět setkání sv. Jana Křtitele s poustevníkem Ivanem. Tato donedávna polozbořená památka byla díky snaze mnoha dělníků i brigádníků opravena a znovu vysvěcena na konci 20. století. Druhou stavbu najdete na místním hřbitově. Je to kaple sv. Maxmiliána z poloviny 19. století a jedná se o hrobku rodiny Maxmiliána Bergera. Je postavena v neogotickém stylu. V osmdesátých letech min. století byla zrekonstruována a stala se majetkem obce. Pořádají se v ní výstavy a menší kulturní akce.

Utužíte zdraví i mysl

Za vidění stojí též obnovené Mariánské sousoší, které si v minulosti prošlo postupně poničením, ale v současné době je také zrekonstruováno. Poznáte na něm postavy Panny Marie, sv. Ivana a sv. Jana Křtitele.

V budově bývalé obecné školy je nyní muzeum, v němž se můžete mimo jiné seznámit podrobně s historií obce.

Pokud jste příznivcem hromadných pochodů, pak nejspíš využijete aktivity Klubu českých turistů, kteří organizují hromadné akce, jako Pochody Českým krasem, Cementárské šlápoty aj.

Přírodovědně i historicky cenný kraj láká i mladou dospívající generaci. Přijíždějí studenti, kteří se zajímají o geologii, botaniku, paleontologii a podobné obory a čerpají zde mnohé poznatky pro svou budoucí práci.