Neohrožení hasiči trénovali záchranu tonoucího z prolomeného ledu

I nácvik má svá pravidla
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Středočeští profesionální hasiči z Kladna, Slaného, Stochova či Říčan trénovali záchranu topících se osob na velmi tenkém ledu. Nově vyzkoušeli i prostředky povodňového kontejnetu a že jim to šlo! 

Záchrana člověka, který skončí pod ledovou krustou není nic jednoduchého. Počasí posledních dnů posloužilo hasičům k trénování právě tohoto zásahu. Povodňový kontejner je určen především k záchraně osob a zvířat při povodních. V případě potřeby poslouží i jako týlový kontejner s vytápěním a zdroje elektrické energie.

 

I nácvik má svá pravidla. Hasiči jsou nejdříve seznámení s teorií a místem výcviku. Představí si technické prostředky a proberou varianty možné záchrany.  Po-té na sebe vezmou obleky určené do vody a v reálných podmínkách vyzkouší záchranu tonoucího.

 

Říčanský velitel David Krejcárek se postaral o velké překvapení, do vody skočil v zásahovém obleku. „Chtěl jsem si zkusit, jak dlouho se dá vydržet v ledové vodě, kdyby bylo nutné pro někoho rychle skočit bez možnosti převlečení. Po dvou minutách se oděv ale tak natáhl vodou, že jsem si připadal jak v brnění. A o tepelném komfortu se rozhodně mluvit nedá.“