Deprese z rozchodu? Neničte se. Zde je návod

Vše špatné jest časem pro něco dobré.
 

Rozchod v jakémkoliv vztahu je vždy pro jednu i druhou stranu bolestivý, pokud není plánovaný a spojený s nevěrou. Je jedno, zda je konec po krátkodobém i dlouhodobém vztahu. Někdo se s ním vyrovná snadněji, někomu to jde hůře a trvá delší dobu. Pokud se sebou člověk nic nedělá, uzavře se do sebe a žije ze vzpomínek, deprese je na světě.

Každý rozchod, deprese z rozchodu, dokáže zamávat s každým, a to i v případě, kdy si myslíme, že bychom to v pohodě zvládli. Omyl. Musíme se obrnit a dát svému životu nový směr. Jak? Vyzuřte se, vykřičte se - klidně jen tak, například v lese, doma na plyšáka, vybrečte se, vypovídejte se kamarádům, prostě udělejte to, co vám nejvíce pomůže. Jedno však mějte na paměti. Vypovídejte se raději někomu, kdo do toho moc nevidí. Nejhorší je se vypovídat někomu, kdo zná i druhou stranu. Ta se tímto hned vše doví, a problém může být na světě.

 

Jak dál

Až se vybrečíte, doslova vyřvete ze sebe to, co ve vás je a dusí vás, postavte se před zrcadlo a řekněte si: „nedostaneš mě“! Je jedno, zda myslíte toho, co za to více může, nebo to platí na depresi. Jste, jak už bylo zde jednou napsáno, jedinečný originál, a to, co za rozchodem stálo, nestojí zase za to, abyste se sami ničili. Maximálně tomu, kdo vám ublížil, uděláte radost. Chcete to?

 

Uzavřete kapitolu za tím, co bylo a věnujte se tomu, co bude

Minulost nezměníte ani nevrátíte, protože jediné co máte, je vaše budoucnost, kterou držíte pouze a jen ve vašich rukou. Najděte si nové přátelé, kamarády, choďte na zábavy, kde vás okolí nenechá myslet na to, co bylo a proč se to stalo. Hledejte si aktivity, kde nebudete sami, a bude vše pro vás nové.

Někdy se dostanete do stavu, že musíte díky rozchodu změnit i své kamarády, protože otázky typu- proč se to stalo, co budete dělat, když sami nevíte, co bude, dokáží dostat každého do stavu, že deprese se mlsně olízne a nepustí vás.

 

Dobrý lék je aktivita

Po rozchodu vám najednou připadá, že máte moc volného času a nevíte, co s ním a o to více propadáte depresím. Společně jste chodili na procházky, jezdili na výlety, chodili za kulturou a teď… NIC.

Využijte toho, že máte nyní čas sami pro sebe a splňte si svá přání, na která jste před tím neměli čas. Využijte na maximum ten fakt, že jste sami a můžete si svůj volný čas zařídit jen podle svého. Navštěvujte vaše přátele, vyrážejte s nimi za zábavou, na internetu si najděte seznam kde se co děje a kde můžete strávit svůj volný čas. Zkrátka si hledejte aktivity, při kterých nebudete sami a u nichž přijdete na jiné myšlenky. Nebude to možná snadné, ale poddá se to. Jen chtít.

 

Udělejte generální úklid ve svém soukromí

Na špatné je dobré co nejrychleji zapomenout a ve vzpomínkách mít jen to nejlepší. I přesto to chce radikální změnu. Lehce se radí, to je mi jasné, ale skutečně nejlepší je se z prvopočátku vyvarovat společnému „pojítku“ ve smyslu například toho, že přijdete domů a na stole vidíte dárek od partnera, který už s vámi není a nebydlí. Těmi předměty si ho neustále připomínáte, čímž ho samozřejmě vidíte všude, kam se nejen v myšlenkách podíváte. (Styl.) Samozřejmě nemusíte vše, co vám druhého připomíná, vyhazovat. Stačí to jen uklidit do pytle a dát někam, kde to nebudete mít tak lehce na očích.

Velice účinné je vymalování prostor veselými barvami, výměna závěsů a záclon, a pokud to finance dovolí, tak výměna či změna polohy nábytku. Zkrátka sice přijdete do stálého bydliště, jako jste chodívali, když jste měli partnera, ale po otevření dveří budete v novém světě, který vám nebude připomínat minulost.

Změny v zaměstnání, změna bydliště, ale i změna bydliště mimo město, kde jste společně vytvářeli něco, kde nám bylo dobře, je v dnešní době velice často praktikována. Máte-li však děti, jde vše samozřejmě obtížněji.

.

Odborná pomoc jako to poslední

Pokud si dáváte vinu, že za vše můžete jen a jen vy, i když víte, že je to jinak, pokud usínáte nad ránem, abyste se probudili během krátké doby a už neusnuli a v myšlenkách si propíráte donekonečna, co bylo, znamená to jediné.

Nestydět se a požádat o odbornou lékařskou pomoc. Často to bohužel končí návštěvou obvodního lékaře, který vám předepíše antidepresiva, aniž byste měli šanci přiblížit více důvod, který s vámi tak mává. Nemůžete stát, třesete se, je vám nevolno? Šup a zde máte antidepresiva. Bohužel zabírají až po nějaké době, a tak nebezpečí samo zvyšování denních dávek je hrozbou pro vaše zdraví.

Není nic špatného na tom, když zajdete k psychologovi, který vám pomůže najít ztracenou cestu a postavit se opět na vlastní nohy. Nebojte se a nestyďte se vše do detailů říci. Jak je vám, kdy vám je nejhůře, co cítíte, když ležíte, na co myslíte, z čeho nemůžete usnout a podobně. Zkrátka přibližte co nejvíce psychologovi vše, co se ve vás děje. Určitě vám psycholog pomůže mnohem více, než alkohol nebo jiné návykové látky, do kterých antidepresiva patří, když se to přežene.

 

Většina potenciálních uživatelů antidepresiv by se ze všeho nejdříve měla pokusit své problémy zmírnit přírodní cestou. Z bylinek může pomoci třezalka, kozlík, heřmánek nebo meduňka. Hlavně se neuzavírat před okolím, komunikovat s lidmi i o zdánlivě banálních věcech, a myslet na jedno.

Včerejšek už  nevrátíme, nezměníme, je to za námi, a to, co je před námi, je v našich rukou. Co s tím uděláme, tak to bude.