Mírná nadváha nevadí, ale buďte aktivní

Chůze je vůbec nejzdravější typ pohybové aktivity, a do schodů choďte co nejvíc
 

Lehká nadváha nevadí, hlavně buďte pohybliví; doporučujeme nordic walking, jógu, pilates i cvičení na velkém míči.

Aktivní život, ne přežívání

Mírná nadváha může být ve vyšším věku výhodou. Ukazuje se, že takoví lidé mají lepší prognózu než hubení, ovšem za předpokladu, že k tomu nemají doprovodná onemocnění jako cukrovku a vysoký krevní tlak. Takže se zdá a jsou na to i studie, že ,fit fat' je na tom líp než ,unfit unfat'. To je fakt, který jde celkem jasně doložit daty, třeba úmrtností na kardiovaskulární onemocnění jako infarkt a cévní mozkové příhody u lidí nad 60 let. Čím jsme starší, tím více bychom měli dbát na zdatnost a méně na hmotnost, protože čím jsme starší, tím víc je zdatnost důležitá. Nejenom pro přežití, ale především pro kvalitu života, potvrzuje MUDr. Martin Maroulek, Ph.D., z 3. interní kliniky pražské VFN a předseda VŠTJ Medicina. Říká, že bychom měli více myslet na aktivní život a méně na redukční diety. 

 

Co se hodí pro věk 50 a výš

Ještě poměrně nedávno jsme tu měli prakticky jen aerobik v rychlém tempu s hlasitou hudbou a pokřikujícím instruktorem, dnes nám různá fitnes a wellness centra (prakticky totéž, ta druhá možná někde mají něco navíc) lákají na nejrůznější typy pohybové aktivity. Většina z nich se hodí pro osoby ve věku 50 a výš.

 

Výběr je velký

Tai-či; pomalé plynulé pohyby navozují vnitřní klid a zároveň trénují rovnováhu, pružnost, pomáhají při artróze i při některých bolestech. Cvičení snižuje krevní tlak, zvyšuje aerobní kapacitu a uvolňuje stres.

Pilates; série přesných kontrolovaných pohybů, které zlepšují rovnováhu, pružnost, svalovou sílu a koncentraci. Ulevují při bolestech bederní páteře.

Jóga; pokud se ji naučíte pod vedením dobrého instruktora, pomůže vám jednak zlepšit kondici, odstraňovat chronickou únavu nebo bolesti zad i stres a depresivní stavy.

Cvičení na míči; posiluje břišní a zádové svaly, rovnováhu, pružnost. Vyplatí se mít míč doma a střídat sezení na něm s židlí u počítače. 

Cvičení na míči posiluje vnitřní svalstvo, rovnováhu a pružnost

I v menších obcích probíhá jeden nebo i víc nejrůznějších zdravotně-kondičních cvičení, které obvykle zahajují úvodní desetiminutovkou nebo čtvrthodinou rychlejšího rozhýbání těla a s ním kardiovaskulárního systému, a potom kombinují vhodné typy cvičení.

 

Možnosti v okolí Olympia wellness, Všenory u Prahy, ul. K. Mašity - Zdravě ke štíhlé linii, Nové Butovice, Běhounkova - Posture, s.r.o., Čelákovice, Nám. 5. Května - Fit 4 Slim, Benešov, Pražská - Aqua Gym, Příbram, Brodská - Centrum zdravého pohybu, Poděbrady, Pionýrů

 

(Čtěte také: Kardiaci se (většinou) nemusí bát sexu; i to je pohyb...)

(A také si přečtěte: Jak na unavené těžké nohy? Auto nechte doma)

Klíčová slova: