Jizerská padesátka aneb když se z minima vytěží maximum

Letošního ročníku se zúčastnilo na 5000 běžců
 

Pořadatele jednoho z největších dálkových lyžařských závodů v Evropě letos potrápili sněhové podmínky. Jak budou na 49. ročník legendárního sportovního klání vzpomínat samotní účastníci?

 

Živoucí legenda

 

Historie slavného a vyhledávaného lyžařského podniku začínala jen jako trénink skupiny horolezců z TJ Lokomotivy Liberec. Účelem mělo být rozřazení do výkonnostních družstev, která se měla zúčastnit vytrvalostního závodu Krkonošské sedmdesátky.

 

 „Lidé byli trasou tak okouzleni, že se v neděli (pozn., o den později, 21. ledna 1968) vydali po své vlastní stopě, aby si tu krásu ještě jednou vychutnali. Nevědomky tak založili závod, jehož věhlas už po několika letech překročil hranice republiky,“ píše Jiří Langer ve své knize Jizerská padesátka.

 

Od té doby si trať v okolí Bedřichova připsala nejeden milník. Od čtvrtého ročníku se závod stal Memoriálem expedice Peru 1970 na památku československé horolezecké výpravy. Od roku 1971 je Jizerská padesátka mezinárodním sportovním podnikem. V roce 2000 byl závod zařazen do prestižní série světových dálkových běhů Worldloppet. Nejvyšší návštěva do Bedřichova zavítala v roce 1978, kdy se na trať vydalo necelých 7800 lyžařů.

 

Kromě hlavního závodu se běžely i kratší trasy na 30, 25 a 10 kilometrů. Běžely se i dětské trasy na 300 a 500 metrů, na jeden, dva a tři kilometry
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Uznání pořadatelům

 

Jizerskou padesátku neprovázely vždycky jen šťastné chvíle. Pětkrát se pro nedostatek sněhové pokrývky závod nekonal. Naposledy v roce 2014. Přitom ani letošní ročník nenabídl ty nejlepší podmínky. Lyžaři běhali pouze po čtyřkilometrovém okruhu pokrytém umělým sněhem. „Měli jsme obavy, jak to účastníci přijmou. Ohlasy na naší práci jsou ale velmi pozitivní. Pro nás je to zadostiučinění,“ zhodnotil vytrvalecké klání mluvčí závodu Tomáš Leixner.

 

Pochvala zazněla i z úst Davida Rožka z Říčan, předsedy oddílu tamních orientačních běžců a nadšeného lyžaře. „Do Bedřichova jsme už odjížděli s tím, že závody ovlivní nedostatek sněhu. Pořadatelé nás však příjemně překvapili. Dokázali udělat z minima maximum a připravili nádhernou trať."

 

David Rožek se v tradičním termínu, na druhý lednový víkend, vydal do Jizerských hor už poněkolikáté. „S partnerkou jezdíme na dálkové běhy i různě po Evropě. Jizerskou padesátku do svého seriálu zařazujeme ale pravidelně," říká předseda oddílu říčanských orientačních běžců. „Je to tradiční a dobře uspořádaný závod konaný na českém území. Navíc, s partnerkou obdivujeme i práci Viléma Heckela, kterému účastí na závodech vzdáváme svůj hold," připomněl osobnost fotografa a jednoho ze zahynuvších horolezců expedice Peru 1970 David Rožek.

 

Klíčová slova: