Nová škola v Jirnech má vyrůst u dálnice

Místo pro výstavbu, v blízkosti hlavního tahu
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Ve středočeských Jirnech plánují novou školou, stará kapacitně nevyhovuje a funguje jen jako první stupeň. Stát má v blízkosti rušné silnice a skladů.

Celé věci škodí, že by plánovaná škola měla stát u hlavního tahu, po kterém přejíždí spousta kamionů. Je zde tedy nepříjemný hluk, který v okolí takovéhle instituce může být velmi rušivý. Místní obyvatelka Lenka Pláničková školu vítá. " Myslim si, že bude mít využití, protože se do Jiren stěhuje spousta nových rodin s malými dětmi. Jen nevím, zda je vhodné, aby stála u dálnice."

 

Dálnice by vedla opravdu blízko.

Podle starosty Stanislava Skořepy je vše v pořádku. "Budova bude situovaná tak aby jí hluk nevadil, tedy směrem do obce," tvrdí starosta. Jako výhodu vidí, že se v blízkosti nachází fotbalové hřiště. "Prostory fotbalového hřiště bude využívat i škola, " a dodává, že do budoucna by mělo být propojené se sportovním areálem školy.

 

Stávající ZŠ má kapacitu 255 dětí prvního stupně, do té nové by se jich mělo vejít cca 500. Pro první stupeň se počítá s deseti třídami, pro druhý s osmi.

Roku 2014 zde bydlelo 2652 lidí

Za výstavbou nové školy stojí  demografický vývoj obyvatelstva, který jednoznačně roste. Do obce se nastěhovalo plno rodin v produktivním věku.

 

Český statistický úřad má poslední údaj ke konci roku 2014, kdy zde bydlelo 2652 lidí. Jak moc se obec rozrostla můžete vidět na leteckých snímcích. Je to nejen nová zástavba, ale jsou to i sklady na severu Jiren.

 

Obec v roce 2003

 

 

 

Klíčová slova: