Chtěl příspěvek na bydlení, hrozí mu kriminál

Podezřelý muž je zatím neznámo kde
 

Osmatřicetiletý muž z Benešovska si už moc nevydělá. Spolu se svým bytným udělali promyšlený podvod. Teď se po něm slehla zem.

 

Muž se svým pronajímatelem uzavřel smlouvu na pronájem bytu. Ten měl být ve výši deset tisíc korun. Ale neplatil mu nic! Bytný muži přesto každý měsíc potvrdil, že nájem platí. Mohl si tak v klidu zažádat o příspěvek na bydlení. Přišel si na pěkných jednačtyřicet tisíc korun, nárok měl ale jen na čtrnáct.

 

Lež má krátké nohy

Úřad práce na kooperaci obou mužů přišel. Okamžitě chtěl sumu vymoci zpátky, ale podvodník se náhle odstěhoval. Od té doby nikdo neví kam zmizel. „Oběma pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, jedná se o spolupachatelství.“ Sdělila ČtiDoma mluvčí PČR Benešov Eva Stuchlíková.

 

Zažádat si o příspěvek na bydlení není nic složitého. Náklady za bydlení musí činit 30% (v Praze 35%) měsíčních čistých příjmů členů domácnosti.

 

I sběr šrotu je přivýdělek!

Jak se v tomto případě odhaluje pachatel? Pracovníci Úřadu práce v rámci vnitřního kontrolního systému zkoumají příjmy za rozhodná období, které žadatelé dokládají. Zaměstnanci ÚP pracují v součinnosti s policií, takže jakmile přijdou na podvod, ihned ji informují. To funguje i obráceně. Když policie zjistí, že si člověk pobírající podporu přivydělává, nahlašuje to Úřadu práce. A pozor jako přivydělávání se bere i prodej druhotných surovin, například železného šrotu!

Klíčová slova: