Jan Palach: Řekněte dětem a vnukům, kdo to byl

Index Jana Palacha
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jan Palach má smutné výročí statečného činu, který si starší z nás pamatují. Zítra se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a na přilehlém Náměstí Jana Palacha uskuteční několik vzpomínkových akcí k připomenutí 47. výročí, kdy se upálil. Bylo to 16. ledna 1969.

Báseň, odhalení pomníku a pietní akt

Ve 14 hodin na FF UK na nám. Jana Palacha v Praze v místnosti č. 201 zazní báseň Davida Shapira Pohřeb Jana Palacha, která inspirovala architekta Johna Hejduka k vytvoření pomníku Dům matky a Dům syna. Její text je součástí instalace. Slavnostní odhalení pomníku Jana Palacha proběhne na Alšově nábřeží za účasti autora, velvyslance Spojených států amerických v České republice Andrewa H. Schapira a primátorky Hlavního města Adriany Krnáčové.

Památní Jana Palacha - Dům matky a syna

V 17 hodin bude následovat pietní akt u busty Jana Palacha na  Filozofická fakulta UK. Tento již tradiční pietní akt organizovaný studenty FF – tady Jan Palach studoval historii -  proběhne z účasti Jeho Magnificence rektora UK, prof. Tomáše Zimy.

(Přečtěte si také: Univerzita Karlova - její historie a významné osobnosti)

 

Přednášky a malý koncert

Během zítřejšího dne se uskuteční i přednáškový cyklus nazvaný Jan Palach v umění a vzpomínkách, a to v hlavní budově Filozofické fakulty UK, v místnosti č. 200.

V 11,30 bude přednášet prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D. z Ústavu filozofie a religionistiky FF UK na téma Odkaz Jana Palacha. Bude mluvit o historických, kulturních a duchovních souvislostech Palachovy oběti i o jejím významu pro dnešní dobu.

Ve 13 hodin bude na programu kantáta pro orchestr a sbor Ignis pro Ioanne Palach od skladatele Jana Nováka (1921 – 1989) z února 1969. Poté bude o tomto hudebním díle hovořit PhDr. Miroslav Pudlák, CSc., z Ústavu hudební vědy FF UK.

V 16 hodin pohovoří PhDr. Petr Blažek, Ph.D., z Ústavu pro studium totalitních režimů na téma Palachovská památná místa a pomníky.

(Čtěte: Všichni máme svou příležitost)

 

Připomínka historie, které se účastnila i autorka této vzpomínky

Pohřeb Jana Palacha byl naplánován na neděli 25. ledna 1969. Jeho pořadatelem byl Svaz vysokoškolského studentstva Čech a Moravy, který k tomu získal souhlas i díky klidnému průběhu pietního průvodu z 20. ledna. Svého kolegu chtěli představitelé SVS pohřbít na Slavíně, ovšem k tomu již souhlas oficiálních orgánů nezískali. Jako místo posledního odpočinku Jana Palacha byly tedy vybrány Olšanské hřbitovy. Rakev s Palachovými pozůstatky byla již od pátku 24. ledna 1969 vystavena v Karolinu, kam se přišly se zemřelým studentem rozloučit desetitisíce lidí. S projevy vystoupili rektor Univerzity Karlovy Oldřich Starý, děkan Filozofické fakulty UK Jaroslav Kladiva, studenti Zdeněk Touš a Michael Dymáček. Promluvil také ministr školství Vilibald Bezdíček, který byl spolu s ministrem sportu Emanuelem Bosákem jediným zástupcem české vlády na pohřbu. Pro veřejnost však byli oba prakticky neznámí, neboť do svých funkcí nastoupili teprve 8. ledna 1969. Ze skutečně důležitých státních a stranických představitelů se pohřbu nezúčastnil nikdo. Po obřadu byla rakev přenesena do pohřebního vozu, za nímž se seřadil průvod, a tam jsme my, studenti posledních ročníků, měli pořádkovou službu. Průvod prošel přes Ovocný trh Celetnou ulici na Staroměstské náměstí a zastavil se před budovou Filozofické fakulty. Poslední rozloučení na Olšanských hřbitovech se uskutečnilo již pouze za účasti rodiny, pozvaných hostů a novinářů. Nad hrobem kázal evangelický farář Jakub S. Trojan, který zdůraznil oběť Jana Palacha pro všechny z nás.

 

Klíčová slova: