Ženy z Benešovska podváděly při uzavírání půjček

Tisková mluvčí nprap. Bc. Eva Stulíková z územního odboru Policie ČR Benešov
 

Dvě ženy se spolupodílely na podvodu, když jedna uzavírala smlouvy na jméno bývalého partnera a druhá jako sjednavatelka jí nelegální půjčky poskytovala. 

V roce 2011 čtyřicetiletá žena poprvé požádala svou osmapadesátiletou známou o sjednání finanční půjčky ve výši 25 tisíc korun. "Smlouva byla uzavřena na jméno jejího bývalého partnera, který ale o ničem nevěděl. Netušil ani, že dotyčná na něj postupně uzavřela další dvě smlouvy ve snaze splatit všechny své závazky. Místo toho se ale dostala do ještě větších problémů a dotčené společnosti tak nakonec způsobila celkovou škodu převyšující 70 tisíc korun," vysvětlila okolnosti případu mluvčí policie Eva Stulíková.

Nevinný málem skončil v exekuci

Jako dlužník přitom ale paradoxně figuroval bývalý přítel jedné z žen, kterému tak hrozilo soudní řízení a exekuce. Protože si nebyl vědom, že by jakoukoliv půjčku uzavíral, obrátil se na policii s podezřením na svoji někdejší partnerku.

Kriminalisté odhalili podvod

Benešovští kriminalisté zjistili, že mladší z žen zneužila identitu svého bývalého partnera. V minulosti již byla za obdobný zločin odsouzena. Sjednavatelka půjčky porušila své povinnosti, když si neověřila doklady žadatele a nevyžadovala jeho podpis. Za uzavřené smlouvy přitom obdržela provizi.

Soud rozhodne o potrestání

Obě ženy jsou v současné době obžalovány a čeká je soud. Za trestné činy podvod a poškození cizích práv spáchaných ve formě spolupachatelství jim hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Klíčová slova: