Policisté z Čerčan odhalili lupiče na benzinkách

K přepadení došlo u Benziny na Červených Vrškách v Benešově
 

Pachateli loupežného přepadení benzinových stanic v Benešově a Praze hrozí desetiletý trest. A to díky poctivé práci policistů obvodního oddělení Čerčany. 

Ozbrojen šroubovákem

Pachatel v podvečerních hodinách dne 28. prosince 2015 přepadl benzínovou stanici v Benešově. "Na sobě měl mikinu s kapucí na hlavě a obličej si maskoval šátkem. U sebe měl šroubovák, který měl schovaný v kapse. Obsluze prodejny sdělil, že chce peníze. Žena zachovala chladnou hlavu a pachateli nijak neodporovala, aby jí neublížil. Otevřela mu pokladnu, kde byla několikatisícová hotovost. To bylo pachateli málo a požadoval další peníze. Sám se ale přesvědčil, že už v kase žádné nejsou, proto i s lupem prodejnu opustil," popsala zločin mluvčí policie Eva Stulíková.

Neunikli pozornosti policistů

Na objasnění měla významný podíl hlídka policistů obvodního oddělení Čerčany. Na silnici 1/3 v blízkosti Čerčano kontrolovala muže a ženu ve vozidle krátce po půlnoci, deset dnů před loupeží. Policisté osoby ztotožnili a zapamatovali si jejich oblečení. Kontrolu pak podle služební povinnosti uložili do systému.

O dalším případu úspěšné práce policistů si přečtěte článek: 
Benešovští policisté zadrželi silvestrovského lupiče při činu

Pečlivá práce se vyplatila

Čerčanské policisty požádali o spolupráci pražští kriminalisté, kteří řešili  loupežné přepadení benzinové stanice na Štědrý den v Praze. Ze záznamů z kamer zjistili, že vozidlo bylo kontrolováno u Čerčan a shodoval se i popis podezřelé osoby. Než je ale kriminalisté stačili předvolat, přepadl další prodejnu benzinky v Benešově. "Na souvislost mezi případy upozornil čerčanský policista, který si při pročítání denního hlášení všiml, že popis pachatele se shoduje s popisem osoby, kterou kontroloval, a která pak provedla loupež v Praze. Uvědomil tedy benešovské kriminalisty, kteří tak trefili do černého," vysvětluje Eva Stulíková. 

Za loupež až deset let

Sedmadvacetiletý muž z Prahy - západ je obviněn z trestného činu loupeže a může tak být potrestán až deseti lety za mřížemi. Zatím je vyšetřován na svobodě. Spis postoupili benešovští kriminalisté svým pražským kolegům, kteří budou oba případy vést v jednom řízení.

Klíčová slova: