3 nejčastější mýty v lyžování. Neuškodí vám, když se poučíte

Že na sjezdovkách platí právo silnějšího? Kdysi tomu snad tak bylo...
 

Technologie v lyžování jde mílovými kroky kupředu a stejně jako lyže se mění i standardy a odborná doporučení. Vybrali jsme pro vás trojici klasických mýtů, se kterými jste se už možná setkali.

Lyže mají být po bradu

 

S tímto tvrzením by vás v minulém století seznámil nejeden odborník na lyžování. Dnes si ale můžete vybrat z tolika různých typů lyží, že na tuto primitivní poučku už v žádném případě nejde spoléhat.

 

V každém případě vám doporučujeme se před koupí poradit přímo se specializovaným prodejcem lyží. Obecně lze říci, že by vám lyže měly sahat mezi bradu a kořen nosu. Existuje ale několik důvodů, proč si zvolit modely větší nebo menší.

Se správnou délkou lyží si budete stoprocentně jistí, až je vyzkoušíte na sněhu

Pořiďte si lyže o 5-15 centimetrů kratší než jste vy sami, jste-li:

  • začátečník,
  • lehce pokročilý jezdec nižší hmotnosti,
  • freestyler.

 

Lyže do 10 centimetrů nad vaši výšku, pokud:

  • chcete model určený na freeride,
  • jste velmi pokročilý jezdec,
  • máte vyšší hmotnost.

 

Využijte poslední šance sehnat lyže za velkoobchodní cenu Lyžebraní v Hlavenci se už chýlí k závěru

Na sjezdovce platí pravidlo silnějšího

 

Na evropských sjezdovkách máte povinnost řídit se mezinárodně platnými pravidly lyžařské asociace FIS. Je to podobné jako v silničním provozu. Musíte dodržovat dostatečnou vzdálenost od ostatních jezdců, tak abyste měli co nejlepší přehled o dění kolem vás.

 

Rychlost a způsob jízdy přizpůsobte aktuálnímu provozu na trati, svým schopnostem a výbavě. Předjíždějte klidně zprava, na tom nezáleží, ale vždy mějte na zřeteli, že jezdec před vámi potřebuje dostatečný rozestup, aby na vás mohl včas zareagovat. Obzvlášť jako začátečník si udržujte vzdálenost větší.

 

Nikdy se nepouštějte do riskantních situací. Když už nic jiného, bezohledná a nezodpovědná jízda je nebezpečná pro vás i pro ostatní. Abyste předešli často i fatálním nehodám, vždy si nejdříve zmapujte situaci ve svém okolí.

 

Dítěti pořídím lyžařské hole

 

Hole pořiďte dítěti v případě, že má problémy s rovnováhou. Získá tím na sebejistotě a překoná strach

Jako zodpovědný rodič budete chtít svým dětem pořídit co nejlepší lyžařskou výbavu. Není ovšem třeba hned pořizovat veškeré příslušenství. Právě lyžařské hole odborníci u těch nejmenších příliš nedoporučují. Zatímco zkušenějším jezdcům pomohou, dítěti mohou překážet a snadno jej navést na špatnou techniku. Snadno je zláká možnost zapírat se o ně a na lyžích nezískají přirozenou stabilitu.

 

Hůlky pořiďte až poté, co se dítě naučí své lyže bez problémů zvládat. Když se mu budou hole při jízdě plést pod nohy, pravděpodobnost pádu nebo nehody stoupne.

 

Podobných mýtů vládne samozřejmě celá řada. Obezřetnost se vyplácí – nevěřte každému a v případě pochybností se vždy poraďte se specialistou. Předejdete nepříjemnostem nebo se alespoň vyhnete nemalým výdajům za něco, co vlastně nakonec ani nepotřebujete.

 

Tomáš Skuhravý (redakčně upraveno)

Klíčová slova: