Budeč, destinace pro svatováclavské poutníky

Kostel sv. Petra a Pavla, vlevo branka na hřbitov
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Středočeské Zákolany se mohou pochlubit jako jediná obec v Čechách i celé severní Evropě kamennou stavbou mimořádné historické hodnoty, která se stala symbolem české státnosti.

Sv. Václav se zde učil latinu

 Na návrší nad nimi, které bylo podle archeologických výzkumů osídleno v pozdní době bronzové a počátkem starší doby železné  ( 8. st. – 6. st. př. n. l.) knovízskou kulturou, si ve 2. polovině našeho letopočtu vybudovali hradiště Přemyslovci. Po r. 895 zde otec knížete Václava Spytihněv nechal postavit rotundu sv. Petra a podle starých legend sem poslal budoucího světce a vévodu české země, aby se učil latinu.

Ve 12.století byla k této předrománské tzv. lodi přistavěna věž a do názvu pravděpodobně právě v této době přibyl v názvu sv. Pavel. Kolem roku 1585 bylo přistavěno kněžiště a v 17.století sakristie. Tím byla celá stavba završena. Starobylá Budeč inspirovala například básníky Vrchlického a Zeyera,  malíře Juliuse Mařáka či Antonína Slavíčka.

Od roku 2005, kdy se konaly oslavy 1100 let od založení rotundy, zde každoročně probíhají Svatováclavské slavnosti.

Váží si Češi svého dědictví?

Význam této naší české památky je nesporný, její stav tomu však příliš neodpovídá. Poslední rekonstrukce nebyla provedena právě nejlépe a dnes stavba bojuje celoročně s vlhkostí, omítka částečně opadala a počasí i nadále zdivo ničí. Ve špatném stavu jsou i vchodové dveře, které nelze dovírat, a zasloužily by generální opravu. I přes snahu radnice o získání dotací situace stagnuje.  

Letos uplyne 1111 let od vzniku rotundy. Třeba ty čtyři jedničky přinesou tomuto historickému skvostu více pozornosti odborníků…Určitě by si zasloužila, aby ji mohly obdivovat další generace!

Klíčová slova: