Vzpomínkovou akci na Palacha završí film Hořící keř. Vstup zdarma

Ve filmu se objevila v hlavní roli Tatiana Pauhofová. Hrál tu také Ivan Trojan, Vojtěch Kotek, Jenovéfa Boková a další
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Trojdílný film Agnieszky Holland, který se natáčel i na Mělnicku, můžete vidět zdarma v rámci pietní akce již 19. ledna na Mělníku.

Jan Palach vystudoval gymnázium na Mělníku, proto se i zde koná pietní akt, a to v úterý 19.ledna, tedy v den, kdy Jan Palach zemřel. Pietní akt ve 14:30 hodin u Palachova pomníku v Jungmannových sadech. Kvůli pietě bude také uzavřena ulice Tyršova.

Právě 19. ledna student Filosofické fakulty Karlovy Univerzity zemřel na popáleniny, které si způsobil 16. ledna 1969. Byl pochován v Olšanech, po několika letech, v roce 1973, jeho tajně tělo exhumovali, zpopelnili a urnu přemístili do Všetat. V roce 1990 se Palachovy ostatky vrátily na Olšanské hřbitovy.

Součástí vzpomínkové události bude také promítání trojdílného filmu Hořící keř v Městském kulturním domě od 16 hodin, který v roce 2012 natočila režisérka Agnieszka Holland. V roce 2013 byl uveden na obrazovkách HBO. Film je na webu Česko-Slovenské databáze hodnocen 86 % necelými 14 tisíci uživateli.

Film se natáčel například ve Všetatech, ale také na jezovém mostě spojujícím Nelahozeves s Veltrusy. V roce 2012 se proměnil na hraniční přechod v Komárnu.

Starý jezový most láká filmaře. Natáčel se tu Hořící keř.

Film zachycuje Palachovo sebeupálení a snaží se vylíčit atmosféru tehdejší společnosti. Hlavní postavou příběhu je advokátka Dagmar Burešová ztvárněná Tatianou Pauhofovou, která zastupovala rodinu Palachových příbuzných a podala žalobu na komunistického politika Viléma Nového, který zlehčoval Palachovo sebeupálení na stranickém mítinku. JUDr. Burešová během normalizace obhajovala disidenty a po převratu působila jako ministryně spravedlnosti.

 

Klíčová slova: