Stará hospoda v Nespekách řešila problém s hygienou

Kuchyně po zásahu hygieniků a provedení nápravy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Mastnota a špína v kuchyni, prošlé potraviny a další nedostatky odhalila Krajská hygienická stanice v restauraci v Nespekách. Provozovatel dostal pokutu a již provedl nápravu.

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje na základě podnětu zahájila  státní zdravotní dozor 16. prosince 2015 v provozovně Stará hospoda, Nespeky čp. 1, kterou vlastní Pavel Kulhavý. Její činností je příprava hotových a minutkových pokrmů.  

Všudypřítomná mastnota

Kontrola odhalila nedostatky v oblasti provozní hygieny. "V zázemí provozovny bylo zjištěno, že většina povrchů je pokryta všudypřítomnou mastnotou, jednalo se zejména o povrchy zařízení a technologických vybavení, stěn a podlah provozovny. Mastnota a mastné úkapy, byly nejvíce viditelné na plechovém krytu odtahu par umístěném nad varným spotřebičem, na vnějším povrchu chladícího zařízení, rozvodech elektřiny a krytu osvětlení. Úložné police na ukládání nádobí a vnitřní povrchy chladnic byly taktéž znečištěné mastnotou a zašpiněné mastnou špínou. Rovněž povrchy podlah v kuchyni a umývárně stolního nádobí byly znečištěny zašlou nečistotou a mastnotou. Stěny v kuchyni – zvláště nad fritézami a okolo varných spotřebičů byly pokryté mastnou špínou a vzhledem ke stáří objektu provozovny byly některé stěny značně poškozené," uvedla Šárka Nováková z Krajské hygienické stanice.

Prošlé potraviny a nepořádek v šatně

Studené pokrmy a polotovary nebyly označené datem výroby. Byly zjištěny i potraviny s prošlým datem a potraviny neskladované za podmínek stanovených výrobcem. "Většina chladících a mrazících zařízení nebyla vybavena teploměry k monitorování skladovacích teplot potravin. Kromě výše uvedeného nebyl v kuchyni umístěn dřez, tak aby bylo odpovídajícím způsobem zajištěno mytí potravin. Prostor šatny pro zaměstnance nebyl udržován v čistotě, bylo zde skladováno velké množství špinavých oděvů, obuvi a časopisů," uvedla dále Šárka Nováková.

Náprava byla provedena

"Provozovatel zařízení vyvinul maximální součinnost, neprodleně zahájil sanitaci zázemí provozovny. Celý prostor zázemí kuchyně byl uklizen za pomocí dezinfekčních prostředků, veškerá zařízení a technologická vybavení byla umyta, byly provedeny nezbytné sanační opravy stěn a podlah," sdělila Šárka Nováková z Krajské hygienické stanice. Provozovateli byla uložena pokuta. Při další kontrole 8. ledna 2016 byla všechna nařízená opatření byla splněna.

 

 

 

Klíčová slova: