7 omylů a mýtů na téma šedý zákal, 2. část

Šedý zákal je nemocí vyššího věku
 

U starších osob patří šedý zákal k nejčastějším očním potížím. Včera jsme vám řekli, že to není důsledek čtení a práce při špatném světle, a že vám tuto nemoc nevyléčí oční kapky. Při operaci šedého zákalu vám lékař zároveň odstraní oční vadu.

Kromě monofokálních čoček můžete zvolit i čočku multifokální - torickou či asférickou (záleží na vaší dioptrické vadě). Multifokální oční čočky vám zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i na dálku, torické nitrooční čočky korigují i astigmatismus a moderní asférické nitrooční čočky zlepšují vidění za šera a zhoršených světelných podmínek, takže jsou vhodné zejména pro řidiče. Při správně zvoleném typu nitrooční oční čočky můžete brýle definitivně odložit a získat ostrý zrak ve všech situacích.

(1 část článku najdete na tomto místě)

  • 5. mýtus: Čočku bude třeba za čas vyměnit?

To je další častý omyl. Při operaci šedého zákalu je z oka odstraněna zkalená lidská čočka, která je nahrazena čočkou umělou. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba vyměňovat. V každém případě se před operací vždy zajímejte, jaké čočky klinika používá.

  • 6. mýtus: I po operaci se může čočka znovu zakalit?

Šedý zákal - zakalení vlastní čočky se vrátit nemůže. Může se zakalit pouzdro čočky, do něhož se vkládá nová čočka. Tomu stavu se říká následný šedý zákal; je to vlastně buď jizevnatá reakce organismu, nebo se objevuje tzv. regenerovaná katarakta, vlákna čočky dorůstající z okrajových částí pouzdra čočky. Na výskyt této reakce má vliv jak materiál, tak i tvar nitrooční čočky. Obecně nejmenší výskyt je po použití hydrofobní nitrooční čočky s ostrým (pravoúhlým) okrajem.

  • 7. mýtus: Operace probíhá v celkové anestezii a po operaci je nutná hospitalizace?

Ne, celková anestezie se při operaci šedého zákalu používá jen výjimečně. Pro znecitlivění povrchu a vnitřních struktur oka se těsně před operací aplikují oční kapky. Zákrok probíhá ambulantně a trvá přibližně 15 až 20 minut, délka záleží na náročnosti výkonu u konkrétního pacienta. Potom je oko zakryto obvazem, ale bezprostředně po operaci můžete odejít domů. Operace druhého oka se pak provádí asi za 14 dní. 

Pokud se nechcete dát operovat na některém z větších pracovišť, můžete využít například:

Oční kliniku v Dolních Počernicích

Top esthetic centrum v Praze Kyjích a v Letňanech

Oční kliniku JL v Praze Stodůlkách

Gemini oční centrum v Průhonicích

(Čtěte také: Pleť v zimě trpí, jak jí pomůžeme)

 

Klíčová slova: