Nezletilý chlapec rekordmanem. Nadýchal přes 3 promile!

Nezletilým do rukou alkohol nepatří, přesto jim v hospodě kolikrát nalijí.
 

Policie se při velké akci s názvem ALKOHOL zaměřila na kluby, zkontrolovala přes 18 tisíc osob a objevila několik stovek nezletilých, kteří se alkoholu napili. Rodiče své děti za jejich chování mnohdy obhajovali.

Rekordman ze středních Čech, rekordmanka z Prahy

Výsledky kontrol
Kromě mladých alkoholiků bylo během kontrol zjištěno 568 protiprávních jednání, 19 trestných činů a také 67 případů držení omamných a psychotropních látek (marihuana a pervitin). Celkem bylo zjištěno 1223 přestupků.

Během října, listopadu, prosince zkontrolovalo přes 5 tisíc policistů skoro 4 tisíce klubů a 18 tisíc osob. Rozsáhlé kontrolní akce akce s názvem ALKOHOL se kromě policistů účastnilo více než 2 tisíce účastníků státní správy a samosprávy.

Při kontrolách bylo odhaleno 660 nezletilých osob, které pily alkohol. Chlapec ze Středočeského kraje se stal rekordmanem. „Nejvíce znepokojivé zůstaly dva případy. Mladistvému chlapci ze Středočeského kraje policisté naměřili hodnotu 3,25 promile alkoholu v dechu a dívce z Prahy 2,16 promile," řekl 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Policisté omezili na svobodě skoro 180 lidí. „V rámci kontrol jsme byli nuceni zadržet 178 osob. Rodiče, kteří si své děti přišli vyzvednout na policejní oddělení, často argumentovali, že i oni jako mladí zkoušeli alkohol a chování svých dětí ve většině případů omlouvali,“ vysvětlil Vondrášek.

 

Nejrozsáhlejší akce

Akce ALKOHOL byla první rozsáhlou akcí svého druhu, do níž bylo zapojeno nejvíce státních složek:

  • Policie ČR
  • Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády
  • Česká obchodní inspekce
  • živnostenské úřady
  • Hasičský záchranný sbor
  • ministerstvo vnitra

Česká obchodní inspekce zjistila pochybení v polovině kontrolovaných provozoven, pracovníci živnostenských úřadů ve třetině případů.

 

Provozovatelé mladistvým nalévali

Akci ALKOHOL zahájila Policie ČR s národním protidrogovým koordinátorem masivním informováním veřejnosti, aby provozovatele varovala před prodejem návykových látek nezletilým lidem. Následné kontroly potvrdily, že se tím provozovatelé neřídili. „Problém tu existuje a spolu s ním vysoká tolerance celé společnosti, která ukazuje, že v naší zemi jsou zákony jedna věc, ale jejich dodržování věc druhá. I z našich průzkumů vyplývá, že na 87 % mladistvých vnímá dostupnost alkoholu jako velmi snadnou. Proto se k tomu snažíme postavit systémově a v duchu spolupráce nejrůznějších složek napříč rezorty,“ sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

 

Kontroly budou pokračovat

„Akci kontrol a celkové spolupráce zapojených složek se chystáme zopakovat a případně rozšířit. Veškeré kontroly by ale měly jítruku v ruce s prevencí, a to jak u dětí, tak i u rodičů a prodejců. Proto očekáváme spolupráci také na politické úrovni, v soukromém sektoru a všude tam, kde je tolerance vůči konzumaci alkoholu mezi dětmi vnímána jako alarmující,“ uzavřel za 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

 

Psali jsme o nezodpovědných opilcích

Problémem je také opilý řidič za volantem. Jen v během posledního měsíce policisté ve středních Čechách  načapali několik řidičů, kterým kvůli tomu hrozí vězení. Zejména kolem Silvestra a Nového roku, ale také kolem Vánoc 2015 bylo na středočeských silnicích odhaleno několik lidí, kteří ohrožovali provoz.

 

Klíčová slova: