Chcete jezdit na snowboardu? Dáme vám rady do začátku

Rychlost osvojení techniky jízdy na snowboardu také velmi ovlivňuje druh sněhu
 

První pokusy na snowboardu ovlivňuje celá řada okolností, které bychom neměli podceňovat. Následující řádky poradí, jak si první kroky na snowboardu usnadnit.

  • Pro výuku je podstatná správná délka prkna. Není chybou, když jezdec začíná na prkně o něco kratším, než uvádějí tabulky. Později ale musí přejít na správnou délku.

 

  • Výhodnější je širší měkké prkno, nejlépe univerzální. Pro začátek není chybou tvrdé vázání namontované na freestylovém snowboardu. Výuka na tvrdém a úzkém slalomovém snowboardu s horší stabilitou je méně vhodná, nepředstavuje to však zásadní problém. Případně se hodí i měkčí slalomový snowboard.
  • Rychlost osvojení techniky jízdy na snowboardu také velmi ovlivňuje druh sněhu. Nejlepší je měkčí prachový, nikoliv však čerstvě napadaný hluboký sníh. O něco obtížnější je jízda na mokrém sněhu, který je těžký a kontakt s ním není nejpříjemnější. Nejproblematičtější je výuka na sněhu zledovatělém.

 

O úspěchu začátečníka na snowboardu rozhoduje i přítomnost kvalitního instruktora.
  • Pro začátky na snowboardu je také důležité vybrat si vhodné zimní středisko. Na úspěchu se nemalou měrou podílí sklon a členitost terénu. Vhodný je velmi mírný, nečlenitý a málo zalidněný svah s pomalým vlekem či pomou, který má dobře upravenou sjezdovku i trasu vleku. Přepravu na vleku může výrazně komplikovat velké zrychlení (trhnutí) při rozjezdu a vysoká rychlost jízdy. Nejlepší je v tomto ohledu lanovka, kterou můžeme použít prakticky hned a začátečník na ní bezvadně zregeneruje, ušetří čas a síly.

 

  • O úspěchu začátečníka na snowboardu rozhoduje přítomnost kvalitního instruktora. Instruktoři z komerčních škol by měli být držiteli platné licence, někdy se však mezi nimi objevují i „učitelé“ bez kvalifikace. Ani samotná licence není zárukou stoprocentní kvality. Dobré je získat o instruktorovi či škole informace předem, nejlépe od lidí, kteří s nimi mají zkušenosti.

 

Lukáš Binter (redakčně upraveno)

 

Klíčová slova: