Cvičení dělá mistra. Poříčská zima prověřila dobrovolné hasiče

Na dobrovolné hasiče čekalo zdolání osmi disciplín. Jednou z nich byl i přejezd na lanovce
 

Pro tentokrát hostilo autokrosové závodiště Na Homolce cvičení dobrovolných hasičů. Do všestranné prověrky se pustilo jedenáct družstev.

Byly to jednotky sborů dobrovolných hasičů, kdo v roce 2014 vyjížděl k více než třetině všech ohlášených zásahů. „Aby stále zvládali svojí práci, musí trénovat za jakéhokoliv počasí,“ zůstává nekompromisní Jiří Krema, hlavní organizátor Poříčské zimy.

 

Hasiči dokazovali svoji všestrannost. Za odměnu je čekal sjezd na lanovce

 

V tradičním termínu, kterým je předposlední lednová sobota, se do Poříčí nad Sázavou hasiči sjeli už pošesté. Po příjezdu na závodiště je přivítalo husté sněžení. „My takové počasí vidíme rádi. Chceme, aby si kluci vyzkoušeli práci i v těchto podmínkách. Cvičení, která se konají od jara do podzimu, máte všude plno,“ přijímal sněhovou pokrývku s povděkem hlavní organizátor.

 

Vytrvalost cvičenců, jejich nebojácnost, schopnost sebezáchrany, získané znalosti hasičské teorie a zdravovědy mělo prověřit osm disciplín. Například vedle uhašení osobního automobilu nebo slaňování to byly i dvě modelové situace. Při nich měli hasiči poskytnout první pomoc pacientovi stiženému hypoglykemickým šokem a uvést do bezpečí zraněné účastníky dopravní nehody.

 

Sobotní akce se zúčastnilo 11 družstev. Mezi nimi hasiči z Přestavlk, Soběhrd, Čtyřkol, Křivsoudova, Teplýšovic, Čerčan či pražského Chodova
Zobrazit fotogalerii (7)

 

Fyzicky nejnáročnější bylo překonat nástrahy kopcovitého polygonu, který hasiči zdolávali i se dvěma patnáctikilovými hadicemi na technické látky. Doplňkovými disciplínami byla střelba ze vzduchovky nebo závěrečná jízda na lanovce přes údolí závodiště. Do osmičky úkolů patřila i jízda zručnosti, která byla však určená výhradně jen pro strojníky výpravy.

 

 

„Na Poříčské zimě jsme poprvé. Není tomu dávno, co jsme do jednotky přijali nové členy. Až tady jsme si je mohli pořádně vyzkoušet. Účast nás rozhodně prověřila,“ pochvaloval si Ladislav Lán, velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů Čtyřkoly.

 

Bez dobrovolných hasičů to nejde

 

„Doposud jsem se vším spokojený. Cvičení plní svůj cíl“ informoval krátce před koncem akce Jiří Krema. „Pod dohledem svých profesionálních kolegů tu dobrovolní hasiči prokazují, že při zásazích je budou schopni adekvátně doplnit. Což je rozhodně dobře, protože profesionálové nemají v některých případech šanci se bez ,dobráků´obejít,“ vzpomenul například na práci dobrovolných hasičů při povodních Jiří Krema, organizátor cvičení a velitel JSDH Poříčí nad Sázavou.

 

Klíčová slova: