Náhlá srdeční smrt - epidemie 21. století

Srdce už umíme léčit, ale stále je hodně zranitelné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Diabetici, pacienti po infarktu, ale i aktivní sportovci jsou ohroženi nejvíc. Paradoxně mohou být tyto problémy i důsledkem dobře léčené ischemické srdeční choroby a dalších nemocí srdce.

Kardiovaskulární choroby dnes lékaři umějí skvěle léčit a zachraňují i ty pacienty, kteří by ještě před lety nepřežili.

 

24 specializovaných center pro léčbu srdce

V každém kraji je minimálně jedno specializované centrum, kde kromě srdečních infarktů soustřeďují i pacienty například s poruchami srdečního rytmu. (Středočeši využívají několik těchto akreditovaných pracovišť v hlavním městě.)

(Bude vás zajímat: Místo velké srdeční operace výkon za pár minut)

Co je to kardiostimulátorMalý přístroj, který lékaři voperují pod kůži hrudníku. Pomáhá nemocnému srdci v práci a je aktivní vždy, pokud nastane porucha v práci srdce.
Co je to defibrilátorPřístroj podobného typu jako KS, který se používá k léčbě srdečních arytmií a v prevenci náhlé srdeční smrti.

 

Srdce méně pracuje

„Léčení infarktů myokardu je dobré a správné,“ vysvětlil nám prof. MUDr. Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky kardiologické FN v Olomouci, „diagnostické a léčebné metody jako katetrizace a angioplastika umějí zachránit pacienta i po těžkém infarktu. Ovšem stává se, že na srdci zůstane výduť (aneurysma) nebo jizva; v důsledku těchto poškození často dochází k arytmiím a může nastat i náhlá srdeční smrt.“

Prof. MUDr. Miloš Táborský zná lidské srdce dokonale

 

Sportovci mívají tzv. sportovní srdce

Z důvodů dlouhodobé intenzivní zátěže dochází k vážným problémům se srdcem i u aktivních sportovců: „Můžeme si to dobře představit i takto – sportovcům rostou bicepsy, ale zároveň roste i svalovina srdce. Mohou se objevit anomálie v srdečních tepnách, a následkem jsou opět arytmie se všemi negativními důsledky včetně ohrožení života.“

 

Magnetická rezonance je šetrné moderní vyšetření

Novinka: Vyšetření magnetickou rezonancí, které je nejlepší zobrazovací metodou pro vyšetření měkkých tkání bez ionizačního záření, mohou podstoupit i nositelé nových typů kardiostimulátorů a defibrilátorů.

 

 

 

Ročně je jich u nás implantováno asi 12 000 kardiostimulátorů a 3500 defibrilátorů.

 

Máte problémyse srdcem, ale nevíte, zda můžete pít kávu? Přečtěte si náš článek o tom, že káva je zdravá.)