Rakovinu dostane 30 000 lidi ročně, pomůže jim Onkomaják?

Maketa tlustého střeva na loňské road show v Jesenici
 

Pacienti s krutou diagnózou onkologického onemocnění mohou najít odbornou radu i spřízněné duše s podobnou zkušeností. Onkomaják chystá další osvětové kampaně.

Občanské sdružení Onkomaják zprostřdkovává odborné informace od předních českých onkologů. Sdružení se původně věnovalo rakovině tlustého střeva, ale rozšířilo své působení. "Postupně jsme přidali rakovinu plic, mozku a vaječníků, které mají minimální podporu ze strany jiných neziskových organizací,“ upřesňuje Tomáš Kruber.

Komunita a putovní show

Podporu pacientům má zajistit projekt Komunita sdružující nemocné, vyléčené i rodinné příslušníky. Po úspěšné road show Střevo Tour připravuje Onkomaják v roce 2016 start nové osvětové kampaně zaměřené na rakovinu plic.  O zmíněné akci jsme informovali v článku: Obří střevo dorazilo do Jesenice

Sdružení Onkomaják bylo založeno předními českými onkology v roce 2009 za účelem informovat o možnostech prevence a léčby nádorových onemocnění.

Potřebný projekt 

„Podobná organizace v té době v České republice prostě nebyla. Sdružení, které by v takovém rozsahu, jako později Onkomaják, informovalo o možnostech prevence a léčbě kolorektálního karcinomu tu chybělo. Suplovali jsme tak částečně roli státu a zdravotních pojišťoven,“ říká Tomáš Kruber, výkonný ředitel Onkomajáku. 

 

Komunita s odbornou účastí

Cílem projektu Komunita je pomoci pacientům navázat kontakt mezi osobami s podobnou zkušeností. Dává jim příležitost se ze svých pocitů také vypsat. „Oproti klasickým sociálním sítím nabízí možnost vyhledávání informací. Všechny informace v této platformě jsou ověřeny odborníky, kteří do diskusí mohou zasáhnout odbornými příspěvky i radou konkrétnímu pacientovi,“ popisuje Tomáš Kruber.

Plíce tour

Onkomaják letos přichází s kampaní na osvětu rakoviny plic. „Objednávat si nás mohou nemocnice, města, vysoké školy i další vzdělávací instituce. Vloni jsme se setkali s opravdu velkým zájmem, nakonec jsme nebyli schopni poptávku uspokojit, proto letos vedle Zdravých plic budeme letos pokračovat i se Střevo Tour,“ popisuje Kruber záměr Onkomajáku pro rok 2016. Během roku 2016 je plánováno celkem 65 zastávek, z toho cca 35 zastávek Zdravých plic, které odstartují na jaře a cca 30 zastávek Střevo tour. 

Klíčová slova: