Bakterii způsobující zápal plic prozradila rezavá voda

Lidé v dotčených oblastech by si měli omezit sprchování teplou vodou...
 

Voda zasažená bakterií legionella je aktuálním problémem několika ulic v Letňanech. Náprava by podle odhadů mohla trvat dva týdny až měsíc.

Rezavá voda

Zvýšený výskyt bakterie v Letňanech prozradila rezavá voda. "Volali jsme na hygienu a zjistilo se to tak, že si někdo stěžoval, že mu teče rezavá voda, přijelo se a při odběru se zjistil desetinásobné překročení množství bakterie legionelly v teplé vodě," píše se na oficiálním facebookovém profilu Naše Letňany. Letňanští o tomto přoblému byli informováni již 26.ledna. K nahlášení problému s rezavou vodou došlo již v pondělí 18.ledna.

Bakterie Legionella byla objevena v roce 1976. Tehdy se v USA ve Philadelphii konala konala konference válečných veteránů – legionářů. Nějakou dobu poté velká část účastníků dostala těžký zápal plic, někteří nemoci podlehli. Bylo to podezřelé a začala se hledat příčina. V klimatizaci hotelu nakonec objevili doposud nepopsanou bakterii. Dostala jméno Legionella pneumophila a těžká forma zápalu plic, kterou způsobila legionářskou nemoc.

V současné době se dělají další odběry a v součastnosti byla přítomnost této bakterie potvrzena jen v několika ulicích, konkrétně v Chlebovické, Dobratické, Příborské, Bukovecké a části ulice Tupolevova. Je zasažena i mateřská škola v Příborské. Ta podle informací na Facebooká města pracuje dle pokynů hygienické stanice pod vedením paní ředitelky. V ZŠ Tupolevova se přítomnost legionelly neprokázala.

 

Co bakterie způsobuje?

Lidé z postižené oblasti dostala pokynem omezit sprchování hlavy a obličeje teplou vodou. Bakterie Legionella se nachází přirozeně ve vodním prostředí. Má schopnost se množit ve vodě do 45 stupňů. Může se namnožit i ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Bakterie může způsobit zápal plic. K nákaze dochází vdechnutím mikroskopických kapének, tedy areosolu. Ten vzniká dopadem, vířením nebo rozstřikováním vody (např. sprchou). Riziko hrozí především starším lidem a lidem se sníženou imunitou, dětem riziko nehrozí.

 

Výsledky budou nejdříve za týden

"Dělají se další odběry, výsledky budou cca příští týden, náprava je na Pražské Teplárenské. Datum nápravy se konkrétně neví, podle zkušeností to může být 14 dní až měsíc. Obdobný případ se stal nedávno na Proseku, na vadě jsou především špatné domovní rozvody," je uvedeno na oficiálním facebooku města.

Ve středu 27. ledna dopoledne Hygienická stanice hlavního města Prahy provádí odběry ve všech objektech na zasaženém okruhu teplé vody, aby zjistili rozsah kontaminace systémů rozvodů teplé vody. Výsledky by měly být známy zhruba za týden. Hygienická stanice již oslovila odbornou firmu, která zajistí osazení desinfekce.

Klíčová slova: