Zámek Veltrusy zahájí sezonu unikátní výstavou

Tyto předměty a další uvidíte na nové výstavě
Zobrazit fotogalerii (8)
 

"Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží". Tak se jmenuje nová výstava, která zahájí novou sezonu, během které můžete navštívit interiéry zámku Veltrusy.
 

Zámek Veltrusy jako jeden z mála objektů, které spravuje Národní památkový ústav, zahajuje sezónu 2016 již v lednu. Kromě zámeckých interiérů v severozápadním křídle mají návštěvníci možnost vidět novou výstavu, která přiblíží historii měření a vážení, ale též i způsoby kontroly přesnosti měřidel a boje proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům.

Čtěte také: Chcete se stát průvodcem na tomto zámku? Máte šanci

Barokní zámek Ostrov - Veltrusy najdete 25 kilometrů nad Prahou na Kralupsku. Je obklopen rozhlehlým parkem, v němž je částečně zachován původní lužní les a nedaleko protéká řeka Vltava, která zde v roce 2002 a 2013 napáchala při povodních obrovské škody, ze kterých se veltruský zámek doposud zcela nevzpamatoval. Zámek Veltrusy je jednou ze dvou státních památek severně od Prahy ve středních Čechách.

Nová výstava

Věděli jste, kolik váží libra, co je to látro a jak velký je žejdlík? S tím vším vás výstava "Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží" seznámí. Je totiž věnovaná historii měr a vah před zavedením metrického systému, ale i poté, co se začal používat. Současný metrický systém byl zaváděn postupně během 18. a 19. století. První zemí byla Francie, následovala Belgie a Nizozemsko.  Výstava se věnuje zejména historii měření a vážení na území Českých zemí v kontextu vývoje Habsburské monarchie.

Slavnostní otevření je naplánováno na sobotu 30.ledna od 11 hodin. Ve spolupráci s Celní správou ČR byl pro návštěvníky i připraven doprovodný program k příležitosti Mezinárodního dne celníků. Celníci měli k vážení a měření vždycky velmi blízko.

A co si celníci připravili? Můžete si prohlédnout zabavené předměty z celních kontrol, navštívit prvorepublikovou kancelář, vidět použití celnických psů v akci. Členové Celní správy se představí v historických i současných uniformách.

Otevření výstavy "Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží"

30.01.2016 - 11:00

Veltrusy - Otevření nové výstavy věnující se historii měření a vážení na zámku Veltrusy.Více o akci

Zámek a čtvero ročních dob

Zámek patřil rodu Chotků do roku 1945. Těší se na další sezónu
Zobrazit fotogalerii (10)

Prohlídka Aristokracie: Začátek konce

Samozřejmě se opět otevírá i vzdělávací prohlídka Aristokracie: Začátek konce v severozápadním křídle, která se stala lákadlem pro návštěvníky v červnu 2015. Hlavní zámecká budova se návštěvníkům zatím neotevírá. Vzdělávací program představí život a osudy posledních majitelů zámku, kterými byli Karel a Livie Chotkovi. Seznámíte se tu se šlechtickým prostředím, rolí šlechty ve státní správě a životním stylem.

 

Jak se zámek Veltrusy zvedal z prachu

Zámek Veltrusy a čestný dvůr
Zobrazit fotogalerii (21)

 

Psali jsme také

Budova zámku

 

 

Zveřejnili jsme fotoreportáž ze zámku Zdiby. Je to zámek či zřícenina?
 

 

 

 

 

 

Hmatový model ukazuje slepým současnou podobu zámku v Roztokách

Muzeum Roztoky má nový hmatový model současné podoby zámku pro nevidomé a slabozraké lidi

Klíčová slova: