Fotoreport: Zámek nebo zřícenina?

Budova zámku
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Zámků, ze kterých díky péči minulého režimu nic moc nezbylo, je bezesporu plno. Minulý týden jste si mohli přečíst o historii zdibského zámku, dneska přinášíme unikátní a jedinečný fotoreport!

Zámek před rokem 1948

 

 

 

Zámek před rokem 1948

 

 

 

 

 

 

Zámek po restituci - ještě se střechou

 

 

O zdibském zámku jsme již psali: Kam zmizel vzácný Rembrandt a co bude se zámkem dál? Dnes si můžete vychutnat jedinečnou atmosféru zašlých dnů!

 

Pivovar s novou střechou, v pozadí zámek

 

 

 

Pivovar

Jednou ze zajímavostí je, že stavba, kterou všichni považují za zámek, je ve skutečnosti bývalý pivovar. Naopak dům v pozadí, kterému musela být rozebrána střecha a poslední patro, je opravdu stavba zámku.

 

 

Rozsáhlá zámecká zahrada

Zahrada

K usedlostem patří i rozsáhlá zahrada. Má přibližně hektar a právě tady majitelé pořádají nejrůznější akce. Ty obvykle probíhají v prostorech pod pivovarem u přilehlého rybníčku, ve kterém jsou dokonce kapři.

 

 

 

Uprostřed rybníčku býval dříve ostrůvek
Zakonzervovaná stavba zámku, bohužel se rozsypala zeď

 

 

 

Místní tvrdí, že je zahrada v létě krásná. to jsme nemohli posoudit. Ovšem zimní romantika míst, kde se procházeli dávní předci, má také něco do sebe.

 

 

Špejchar, jinými slovy budov k uskladnění obilí, tedy sýpka

 

Špejchar

K objektu navíc patří i rozsáhlé polnosti a zemědělská usedlost. Dědicové rodiny Stejskalů částečně zrekonstruovali budovu špejcharu a jeho střechu. Vevnitř se, podobně jako v zahradě, konají nejrůznější akce. Popřípadě jsou sem přesunuty, pokud prší.

 

 

 

Nádherné klenuté stropy pivovaru

Současnost

Bohužel mezi rodinou restituentů a místním zastupitelstvem nepanuje dobrá shoda, a tak rodina nemohla prodat pozemky na stavební parcely, aby zainvestovala opravu zámku. Dokončení oprav mělo být do roku 2000. V tuto chvíli se jedná o hrubou stavbu, na které se může pokračovat. Samozřejmě to záleží na penězích a volném čase.

 

 

 

Dále pro vás exkluzivně připravujeme rozhovor s jedním z majitelů!

Klíčová slova: