Našel se Violon z 15. století

Pachatele policie hledala přes půl roku
 

Kriminalisté dnes dopadli pachatele, který v květnu loňského roku odcizil hudebního nástroj v hodnotě deseti milionů korun.

Jednalo se o historický Violon, jehož výroba se datuje do období 15. století. Pachatel jej odcizil ze zaparkovaného auta

Kriminalisté se takzvaně neměli čeho chytit. Sami přiznávají, že to byla doslova mravenčí práce. „Po dlouhých měsících se však vyplatila. Z několika podezřelých jsme si vytipovali jednu konkrétní osobu,“, řekla tisková mluvčí PČR Iveta Martínková. 

Muž se ke krádeži následně přiznal, odcizený nástroj však poslal „o dům dál“. Nejednalo se tak o krádež na zakázku, jak si policisté zprvu mysleli, ale o náhodnou krádež. O skutečné hodnotě instrumentu dnes již obviněný muž neměl ani ponětí.

Pachatel netušil, že "poslal dál" nástroj za deset milionů korun

Šestačtyřicetiletý pachatel byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Z krádeže a poškození cizí věci. „Za tyto delikty muži hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi, a to zejména s ohledem na výši způsobené škody,“ doplnila mluvčí PČR Iveta Martínková.

Případ byl specifický ještě tím, že po dopadení pachatele policisté museli ještě vypátrat „dál poslaný“ hudební nástroj. To se podařilo a vzácný instrument byl vrácen šťastnému majiteli.

Co je Vilion
Nástroj, jež ve staré hudbě zastupoval stejnou roli jako dnešní kontrabas. Bývá tím také označován menší, osmistopý nástroj violové třídy, který se používal v komorní hudbě a je laděný v basové poloze.