Středočeši bodovali v soutěži Miss kompost

Jaroslav Nešetřil z Roztok u Prahy přebírá ocenění za třetí místo
Zobrazit fotogalerii (13)
 

V desátém ročníku se na třetím místě umístil kompost Jaroslava Nešetřila z Roztok a cenu sympatie převzal Tomáš Bártl z Nymburka. Kompostování v Praze nám popsala Jana Plamínková.

Jubilního ročníku Miss kompost 2015 se zúčastnilo 131 soutěžících, které posuzovala odborná porota. Vyhlášení výsledků probíhalo v sobotu 30. ledna 2016 v Kulturní sportovně na Smíchově. Vítězové převzali jako ocenění značkovou zahradní techniku a celé odpoledne probíhal kulturní program.

Praha kompostuje!

Záštitu nad soutěží převzala pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková. "Teď se situace s kompostováním velmi výrazně zlepší, protože se začala ve Slivenci, kde jsem starostkou, stavět první kompostárna. Doufám, že do dvou až tří měsíců bude hotová. Letošní odpad z údržby zeleně a zahrad se už bude na kompostárně zpracovávat. Doteď se bioodpad shromažďoval v Malešicích a vozil se do Úholiček. Nyní bude mít Praha svou první kompostárnu. Snažíme se aby druhá kompostárna vznikla vedle skládky v Ďáblicích a hledáme místo pro třetí kompostárnu, aby byla síť ucelená. Byla schválena vyhláška o komunitním kompostování a už ji některé městské části zavedly a získaly dotaci z Operačního programu životního prostředí. Leckde v Praze se skupiny nadšenců do komunitního kompostování pustily. Kromě toho je zaveden sběr biodopadů do hnědých popelnic. Funguje to na komerčním základě a hlavně v okrajových částech Prahy si to lidé rádi platí. Některé městské části také rozdávaly občanům kompostéry," popsala nám situaci s kompostováním Jana Plamínková.

Bronzová medaile do Roztok

prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc. je matematik a působí jako profesor katedry aplikované matematiky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. 

"Kompost je takový skromný příspěvek ke krásné zahrádce mojí ženy. Kompostujeme už více než dvacet let. Kompost máme zaběhnutý a každý rok nám produkuje spoustu humusu. Dokonce už byl princip našeho kompostu použitý u našich příbuzných a známých," říká pan Jaroslav Nešetřil. "Máme z té ceny a především z kompostu a zahrádky velikou radost. Jeden rok pěstujeme na jedné polovině kompostu dýně, pak to přeházíme a používáme druhou stranu," dodává Helena Nešetřilová.

Jaroslav Nešetřil a jeho kompost v Roztokách u Prahy

Nejsympatičtější kompost z Nymburka

"Myšlenka dělat kompost pro náš činžák s deseti partajemi vznikla asi před dvěma lety. Nedostávalo se času, pak se po Nymburce rozdávaly biopopelnice a nám ji nedali. Tak jsem to vzal jako impuls a během podzimu jsem vyrobil kompostér. Se syny jsme ho vyráběli ze starých palet po večerech asi měsíc a půl. Máme dvě komory a jedna ze dvou třetin plná, přitom jsme tam dali všechno listí ze dvora. V pohodě tak pro naší komunitu stačí," řekl nám pan Tomáš Bártl z Nymburka. Ten se svým kompostem zvítězil v regionálním kole, ale také získal první cenu sympatie, o kterou hlasovali účastníci slavnostního vyhlašování. 

Tomáš Bártl a jeho komunitní kompost v Nymburku

"Tenhle ročník byl velice výjimečný a měli jsme rekorní účast se 131 komposty. Velmi nám pomohla paní radní Plamínková, která zajistila plakáty v metru a další propagaci. Také jsme vděční časopisu Zahrádkář, který akci pravidelně propagoval," řekla Soňa Valčíková, která je organizátorkou akce.

Klíčová slova: