Benešovský Jeden svět zaostřuje na domov

Realizační tým Jednoho světa v Benešově: Šimon Novák, Martina Houlíková, Věra Havlíková, Kateřina Fumferová, Daniela Richterová, Štěpánka Kotýnková a Tereza Kunická
 

Festival Jeden svět proběhne začátkem dubna také v Benešově a bude reflektovat uprchlickou krizi a problémy lidí bez domova. Již nyní můžete navštěvovat představení "Promítej i ty!". 

V Benešově již po šesté uspořádá spolek Pro Benešov projekce festivalu Jeden svět v termínu od 4. do 9. dubna 2016. Důsledky migrační politiky, zhoršující se bezpečnostní situace na Ukrajině, terorismus či novodobí diktátoři se objeví v promítaných dokumentech.

Jeden svět je mezinárodní festival 
dokumentárních filmů o lidských právech. Vznikl v roce 1999 z iniciativy obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni. Probíhá v Praze a dalších městěch.

Otázky k zamyšlení

 „Letošní téma festivalu je opět velmi široké, stejně jako praskající bubliny v minulém roce. Dovoluje nám zabývat se mnoha tématy a lokalitami. Mnohé by mohla v souvislosti s tématem napadnout pouze současná migrační krize. Letošní motiv však poskytuje mnohem více otázek k zamyšlení – co je domov, jak se tvoří a jak významnou hodnotu v našich životech představuje. Bezdomovectví, rozvrácené rodiny, dětské domovy, hospic, toto vše je spojeno s domovem a s našimi životy,“ říká koordinátorka benešovského festivalu Kateřina Fumferová.

Pestrá nabídka festivalu

Promítání probíhá v Muzeu umění a designu Benešov na Malém náměstí. Školní projekce budou také v dětském oddělení Městské knihovny Benešov. Doprovodný program nabídne  festovní kavárnu, promítání v Domově seniorů nebo výstavu prací dětí z výtvarného kroužku Domu dětí a mládeže Benešov Před zahájením proběhne benefiční koncert benešovské kapely Czech it a debata se současným ředitelem Knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským.

Promítej i ty!

Každý měsíc probíhají projekce Promítej i ty! v Muzeu umění a designu Benešov. Příští se uskuteční 26. února 2016 od 19,00 hodin.

Studentská literární soutěž Jednoho světa na školách

 

Klíčová slova: