Kraj dá do akcí 4,3 miliony korun. Začíná předvolební kampaň?

Gastrofestival v Lysé nad Labem 2015
 

Pondělky na letišti s hejtmanem (Mladá Boleslav) budou kraj a daňové poplatníky stát 700 tisíc korun. Rada Středočeského kraje se totiž rozhodla podpořit pět akcí částkou přes 4 miliony korun, mezi které tato akce patří.

Rozvoj turistiky a podnikání, říkají radní

Krajská rada podporuje akce jako lákadlo, které do regionu přitáhne více návštěvníků. Měl by tak být podpořen cestovní ruch a prezentace lokálních výrobců, kteří osloví veřejnost a partnery v podnikání.   

 „Na pondělním jednání rady kraje jsme odsouhlasili celkem pět zážitkových akcí, které budou moci občané v průběhu roku navštívit. Celkem do nich budeme investovat částku 4,3 milionu korun," sdělil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Opoziční zastupitel Věslav Michalik (STAN) to označil za předvolební kampaň financovanou z peněz krajského rozpočtu.

Na co peníze půjdou?

  • Pivní festival (Velká Dobrá u Kladna): 1 500 000,- Kč
  • Gastrofestival (Výstaviště Lysá nad Labem): 1 500 000,- Kč
  • Slavnosti mistra Jana Husa (hrad Krakovec u Rakovníka): 400 000,- Kč
  • Svatomartinské hody (Kutná Hora): 200 000,- Kč
  • Pondělky na letišti s hejtmanem (Mladá Boleslav): 700 000,- 

Pivní festival loni navštívilo osm tisíc lidí a Gastrofestival deset tisíc.

Více muziky za méně peněz

„Pět tzv. "zážitkových" akcí za 4,3 miliony korun představuje vyhozené peníze pro pár tisíc návštěvníků. Středočeský kraj není jeden region. Je to kraj svébytných regionů, ve kterých probíhá řada kulturních a společenských akcí. Kdyby kraj namísto pěti akcí za 4,3 milionu korun podpořil částkou 100 tisíc korun 40 zavedených regionálních a hojně navštěvovaných akcí, udělal by mnohem více pro své občany, pro svoji propagaci a také by pomohl organizátorům oblíbených akcí v regionech. V tomto provedení to považuji za promarněnou šanci podpořit kulturní a společenský život v kraji,“ komentuje záměr Věslav Michalik. 

Klíčová slova: