Pochod tristním zakončením mnohé naštval

Zámek Ctenice
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Jsou plné pohody ty dálkové pochody - zní text známé písničky. Jaký byl pochod z Vinoře do Letňan?

Zaplatit startovné a vyrážíme

Vinoř-Letňany

V sobotou se šlo z Vinoře do Letňan. Podobných pochodů se v okolí Prahy pořádá spousta. Na ten sobotní jsem se vydala, abych mohla přiblížit pravou turistickou atmosféru.

Vycházelo se od vinořského hřbitova. Sešlo se opravdu hodně lidí. Jedenáctikilometrový pochod má být zakončený v letňanské Hospůdce u Jeníka. Vybavení turisté zakupují startovací prospekty a hurá na to!

 

 

Pochodníků se sešlo dost

Vycházíme

Vycházet se mělo mezi 9:30 - 11:00 hodinami. V deset dopoledne dostávám číslo 158. Vyrážíme. I přes ne úplně ideální počasí panovala dobrá nálada. Cesta nás vede přes Ctěnický háj. Je tady několik památných dubů. Duby mají dlouhou historii, byly vysázeny v roce 1775 za dob selského povstání. To vedl Josef Miran, rychtář z Přezletic, kam nás za chvíli zavede i cesta pochodu.
U Josefa Mirana ale ještě chvíli zůstaneme. Za svou zpupnost totiž zaplatil životem. Byl oběšen před karlínskou Invalidovnou 29. 3. 1775.

Křížek má připomínat utrpení milenců

 

                                                                                                 

 

Kříže pro milence

Ve Ctěnickém háji jsme minuli i křížek. Stál přímo u cesty a naproti němu byla lavička. Je tady, aby připomněl, že právě na tomto místě roku 1812 spáchali sebevraždu dva mladí lidé, kteří se nesměli vzít. Údajně tady mají být i pohřbeni. Na hřbitově totiž sebevrah nesměl být pohřben.

Přes Přezletice jsme došli až do Ctěnic. Původně gotická tvrz byla okolo roku 1550 přestavěna na zámek. Dneska se tady konají výstavy, kulturní akce, nebo třeba svatby.                                                         

 

 

 

Zámek Ctěnice

Pokračovali jsme dál, okolo Kbel, ale letiště nebylo nadohled. Připomínala ho jen letadla, která nám občas přelétla nad hlavami. Letiště funguje už od roku 1929 původně fungovalo pro civilní dopravu. Až po dobudování Ruzyně, dnes Letiště Václava Havla, zůstaly Kbely vojenské. Můžete tady navštívit Muzeum letectví a kosmonautiky Vojenského muzea. To působí od šedesátých let.

Lesopark Letňany

 

"Cosi" v poli

Další cesta vedla přes lesopark Letňany. Určitě vítám snahu městké části, která chtěla vybudovat příjemné místo k oddechu a sportovním aktivitám. Na druhou stranu několik pásů stromů vysazených na poli lesopark příliš nepřipomíná. Snad až porost povyroste, bude tohle místo vypadat lépe.

 

 

Mohlo by vás zajímat - Skauti pochodovali přes Brdy

Lesopark Letňany je udělaný podobně zajímavě jako zastávka metra Letňany - "cosi" uprostřed pole

A to jsme už skoro v cílové rovince, teď se jen vymotat ze změti letňanských paneláků a stojíme před "Hospůdkou u Jeníka." Zesláblí po pochodu, vysušení žízní si chceme dát něco dobrého k jídlu a pití. Jaké je naše zklamání, když vstoupíme do "hospůdky" a na dveřích si přečteme nápis "Herna u Jeníka." V zahulené hospodě sedí jen několik místních štamgastů u piva. Necháváme si tedy dát razítko, která tradičně patří každému, kdo došel do cíle, a spolu s dalšími naštvanými účastníky pochodu jdeme na autobus, který nás odveze domů. Organizátoři pochodu nás sice posílali na jídlo do dva kilometryy vzdáleného supermarketu, my ale dali přednost teplému čaji a peřině.

Klíčová slova: