Policista pomohl zraněnému a opilému chodci

por. Bc. Eva Stulíková, tisková mluvčí Policie ČR Benešov
 

Duchapřítomný policista ve svém volnu poskytl pomoc zraněnému chodci, který se na silnici  pohyboval pod vlivem alkoholu a srazilo ho auto.  

V úterý 26. ledna večer na silnici od Benešova na Vlašim za železniční zastávkou Domašín srazila třiatřicetiletá řidička osobního vozu devětačtyřicetiletého chodce. Ten zůstal nehybně ležet v příkopu. Řidička byla v šoku, neoznačeného chodce prý neviděla.

Situaci zachránil profesionální policista

Náhodou byl na místě policista z vlašimského oddělení, který měl právě osobní volno. "Policista udělil příslušné pokyny, mimo jiné také to, aby si řidička oblékla reflexní vestu a místo nehody označila výstražným trojúhelníkem. Hned poté přivolal zdravotnickou záchrannou službu a také své kolegy, aby nehodu vyšetřili. Mezitím začal zraněnému poskytovat první pomoc," vysvětlila mluvčí policie Eva Stulíková.

Opilec vyvázl jen s pohmožděninami

Policisté zraněnému naměřili více než jedno promile. Po nárazu těsně minul patníku a vyvázl jen s četnými pohmožděninami. "Ze svých zranění se sice bude nějakou dobu léčit, ale měl velké štěstí, že díky svému nezodpovědnému jednání nepřišel o život," komentuje Eva Stulíková. Událostí se zabývají policisté benešovského dopravního inspektorátu a zjišťují zavinění nehody.  

Nepodceňujte reflexní prvky

"Znovu připomínáme chodcům a cyklistům, zejména těm, kteří se pohybují mimo obec, aby nepodceňovali vhodné reflexní prvky, které mohou výrazně ochránit jejich život a zdraví. Pro chodce navíc bude tato povinnost v dohledné době nově stanovena zákonem," říká policejní mluvčí Eva Stulíková.

Řidič musí být schopen včas zastavit

Řidiči musí za snížené viditelnosti jet takovou rychlostí, aby mohli zastavit vozidlo v dohledné vzdálenosti. "Podceňovat by ale neměli také základní bezpečnostní pravidla chování na místě dopravní nehody, jejichž dodržením mohou zabránit ještě vážnějším následkům. Porušení těchto pravidel by se jim v konečné fázi nemuselo vyplatit, ať už udělením příslušné pokuty, anebo třeba újmou na životě či zdraví," uzavírá Eva Stulíková.

Klíčová slova: