Tip na výlet. Okolo nejstarší pražské lípy až ke hrobu Babinského

Na výběr budete mít ze čtyř turistických variant. Na 8,10,20 a 40 kilometrů
 

Krásu hlavního města netvoří jen panorama Pražského hradu s Karlovým mostem. Vydejte se po zajímavostech i na okraj metropole.

Pochod s krátkou historií, ale velkým počtem turistů

 

Přestože se „Kolo, kolo mlejnský“ uskuteční teprve popáté, nezájem turistů z úvodních ročníků se už podařilo organizátorům překonat. V loňském roce se do západní části Prahy vypravilo na 290 účastníků. „Lidé stráví krásnou sobotu. Zveme je na pohyb na čerstvém vzduchu a na množství zajímavostí, se kterými se na všech čtyřech trasách setkají,“ uvádí Marta Kravčíková, z pořadatelského KČT Praha Karlov.

 

Organizátoři pamatovali na všechny. Přijďte s celou rodinou

 

Pořadatelé pro turisty naplánovali tratě v délce 8, 10, 20 a 40 kilometrů. Každá z nich vede malou osadou Chaby, kde se nalézá nejstarší lípa na území hlavního města. Cesty každé ze čtyř tras protínají i pražskou čtvrť Zličín, kde se v místech vojenského lazaretu z bitvy na Bílé hoře dnes nachází kulturní památka. Barokní Boží muka.

 

Václav Babinský patří k nejznámějším českým zločincům. Ve svém životě byl 12 odsouzen

Jenom dvě nejdelší turistické varianty procházejí skrze městskou část Řepy, kde bude možné navštívit místní dominantu, Klášter Svatého Karla Boromejského. Až do konce února se tu koná výstava modelů lodí a letadel Modelářského klubu Lány. Klášter se svého času stal i posledním útočištěm napraveného hříšníka, Václava Babinského, který je pochován na zdejším hřbitově.

 

Čtyřicetikilometrová trasa vás zavede i za hranice hlavního města. Nejzazším bodem celého výletu budou obce Svárov a také Červený Újezd, kde bude možné navštívit tamní hrad a skanzen.

 

V cíli čeká malý bonus

 

Start i zápis k sobotnímu pochodu je u stanice metra B Stodůlky. Pokud se rozhodnete zdolat některou ze dvou nabízených delších tratí, registrace se konají mezi osmou až desátou hodinou. Pro dvě kratší trasy je začátek posunutý, a to od půl desáté do jedenácté hodiny dopoledne.

 

Nedaleko od turistických tras se nachází obec Jeneč. Přečtěte si o ní na Jeneč, bývalý majetek císařů Rakousko - Uherska

V cíli, u pražského Kulturního domu Mlejn, obdrží každý účastník památeční diplom a razítko pochodu. Výhradně jen pro pokořitele nejdelší turistické varianty jsou připravené zvláštní keramické medaile. To ale stále není všechno. „Plánujeme, že tradiční posezení na konci pochodu doprovodí i živá hudba,“ doplňuje organizátorka Marta Kravčíková.

 

Klíčová slova: