Politici na Klinice odsoudili útoky i policejní pasivitu

Vytlučené vitríny kavárny autonomního centra
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Přímý účastník žhářského útoku na žižkovskou Kliniku poskytl výpověď ČtiDoma.cz. Přinášíme i vyjádření senátora Lásky, ministra Dienstbiera a filosofa Petříčka z dnešní demonstrace.

V parku nad Jeseniovou ulicí se dnes sešly desítky lidí vyjádřit svou podporu iniciativě Klinika, na kterou byl v sobotu 6. února 2016 spáchán útok kameny a zápalnými předměty. Před začátkem akce se přímo na Klinice objevila i primátorka Adriana Krnáčková, která vyjádřila pohoršení a ptala se, jak může iniciativě pomoci. Předala zástupcům Kliniky přímý telefon na šéfa městské policie.

Náckové ničí všechno, co nechápou

"Jsem tu, aby se ze mne v dohledné době nestal taky migrant. Kdyby tady převládli tito náckové, tak nám nalepí růžové hvězdy a půjdeme. Usilují o to eleminovat vše, co je pro ně nepochopitelné. Cítím jako pud sebezáchovy bránit se a dělám to i pro své syny, aby se tu cítili jako někde, kde mohou žít," vysvětlil nám své motivy účasti na protestním shromáždění profesor filosofie Miroslav Petříček. 

Postavit se nenávistnému jednání

Na Žižkov přišel podpořit iniciativu Klinika i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. "Je to posunutí hranice nenávisti v české společnosti zase o kousek dál. Od téměř běžných nenávistných slov k fyzickému útoku. Je dobře, že se tady sešlo tolik lidí, protože všichni demokraticky smyšlející občané se musí vymezit proti šíření nenávisti. Jinak se můžeme dočkat toho, co se dělo ve třicátých letech, kdy se nenávist může otočit proti jakékoliv skupině. Nemusí to být jen proti Klinice nebo uprchlíkům, ale třeba vůči chudým, Židům nebo zdravotně postiženým. Je potřeba včas se postavit nenávistnému jednání," řekl ČtiDoma.cz Jiří Dientsbier. 

Senátor Láska bude chtít vysvětlení pasivity policie

"Chci svou přítomností podpořit všechny, kteří chtějí dát najevo, že vůči takovým útokům nezůstane veřejnost nečinná. Apeluji na lidi, aby nepodléhali provokacím, aby dali nejavo svůj názor, a to že se nenechají zastrašit. Ani na násilí však není odpovědí násilí," řekl senátor Jiří Láska ke své účasti. Zeptali jsme se také, zda chce věc řešit na politické rovině. "Já bych chtěl, protože nejen v kontextu s tímto útokem, ale i průběhem sobotních demonstrací. Na mne to působí, že útoky jsou velmi dobře organizovány. Z videozáznamů a fotografií je zřejmé, že to někteří jednotlivci řídí a čile s policií komunikují. Předpokládám tak, že policie zná jejich identitu a já budu chtít vědět, co je to za lidi, proč s nimi policie komunikuje. Proč při zásahu proti hromadě zamaskovaných lidí s tyčemi jako první nezajistí člověka, který je evidentně řídí. Mně hlava nebere, že tam byla taková pasivita. Chci posbírat co nejvíc informací a zeptat se pana ministra nebo policejního prezidenta," řekl Václav Láska pro ČtiDoma.cz

Kameny, křik a dům plný kouře

Jakub je jedním z dvaceti lidí, kteří byli na Klinice v době útoku. Událost nám popsal takto: "Bylo to kolem půl osmé večer, když jsme dorazili z demonstrací. Na Klinice nás v tu chvíli bylo asi dvacet v barové místnosti. Dostali jsme od známých zprávu, že by tady měli od Parukářky mířit nějací chuligáni. Ale brali jsme to na lehkou váhu, moc jsme nevěřili, že nás někdo napadne. V tu chvíli jsem točil pivo a najednou slyším zepředu křik a začaly lítat kameny do oken. Hned jsme volali policii. Přijeli asi za deset minut. Pan operátor se nás vyptával na podrobnosti a nenechal si vysvětlit, že potřebujeme pomoc. Po chvíli kamenového útoku začaly lítat i nějaké hořící předměty. Venku jsme toho moc neviděli, protože okny létaly kameny. Jeden kamarád to dostal do hlavy a odvezla ho záchranka, vyvázl s nějakými stehy. Snažili jsme zakrýt deskami okna a zajistit všechny vchody. Měli jsme strach. Útočili z několika stran. Zahlédli jsme nějaké zakuklence, byl tu hrozný řev a plný dům kouře. Když odezněl útok, tak jsme se šli podívat dolů a viděli jsme hořící gauč a závěs. Začali jsme hasit. Myslíme si, že to byli ti samí, kteří napadli průvod na Malé Straně. Policajti údajně zadrželi dva lidi, kteří odpovídali popisu. Jsou podezřelí ze tří trestných činů." 

Kliniku je možné podpořit na transparentním účtu: 2100545904/2010 

 

Klíčová slova: