Záchranka se k vám dostane za 8 minut. Strážník nebo hasič pomohou hned

Velitel Městské policie Úvaly Tomáš Galbavý
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Osm minut do příjezdu lékaže nemusí mozek bez kyslíku vydržet. Defibrilátor známe z filmů, lékař přiloží elektrody přístroje na hruď člověka bez známek života, odpočítá, pustí proud, člověk se prohne a na monitoru naskočí pravidelný puls. Středočeští strážníci a hasiči dostali 20 nových přístrojů, už jich mají stovku. 

Defibrilátory se osvědčily

Ve Ždáru se podařilo, že dispečerka správně vyhodnotila situaci, našla nejbližší přístroj, záchranka totiž na obrazovkách vidí, kde přístroj je. Při příjezdu posádky záchranky už byl pacient při vědomí. Data z přístroje byla poskytnuta nemocnici IKEM a ovlivnily jeho terapii.  

O případu použití defibrilátoru a následném vyznamenání jsme psali v článku: 
Za záchranu života přijal medaili. „Byla to týmová práce,“

Jesenice nový přístroj vítá

Vedení města Jesenice umístí přístroj do auta městských strážníků. Výhodou Jesenice je, že má výjezdovou stanici záchranné služby přímo v centru obce. "Může se ale stát, že jediná sanitka bude na výjezdu a pak se bude defibrilátor strážníkům hodit," říká místostarosta Jesenice Radek Zápotocký.

Automatické externí defibrilátory (AED) jsou bezpečným a efektivním způsobem léčby náhlé zástavy oběhu v terénu. Využití „laikem“ umožňuje aplikaci defibrilačního výboje před příjezdem našich posádek,“ uvedl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Přesto záchranka hasiče a strážníky proškolují v poskytování první pomoci, resuscitaci a použití AED.

Přístoj musí být v dosahu

Nejlepší umístění je u složek s 24 hodinovou službou, které jsou mobilní," řekl během předání přístrojů ředitel záchranářů Martin Houdek. Poděkoval bratrským jednotkám Integrovaného záchranného systému. "Týká se to každého, ale v lese nás starších už se kácí více," řekl.

V kraji už zachraňuje sto přístrojů

Dojezdové časy záchranky se pohybují na hranici osmi minut, což mozek bez kyslíku nemusí vydržet. Kraj už používá na stovku přístrojů, o jejich umístění ví operátor záchranky a poskytuje informaci, kde ten nejbližší přístroj je.

Další defibrilátory jsou na cestě

Rada kraje 8. února schválila čtvrtou vlnu pořizování defibrilátorů. „I tentokrát půjde o nákup a dodávku dvaceti kusů externích defibrilátorů v celkové hodnotě 968 000 korun, a to v sadě s kyslíkovým zdrojem, rukavicemi, rouškami atd.,“ sdělila radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová.

Kde je v kraji najdete?

Posledních 20 přístrojů převzali z Veltrus, Kosmonos, Líbeznic, Úval či Hořovice a také místostarosta Jesenice či dobrovolní hasiči z Neveklova a Sedlce-Prčice. Pro státní policii přístroje převzal krajský ředitel Václav Kučer a profesionálním hasičům je doveze ředitel Územního odboru Kladno Tomáš Hradil. 

Návod na použití defibrilátoru