Protikuřácký zákon projednávají výbory

Jak přestat kouřit, inu je to hlavně na vás
 

Protikuřácký zákon vyvolává ostré debaty. Majitelé restauračních zařízení se bouří, nekuřáci se radují. Jak pokračuje schvalování protikuřáckého zákona? 

Koncem loňského roku se opět rozvířila debata kolem tzv. protikuřáckého zákona. K radosti nekuřáků prošel zákon prvním čtením a byl předán k projednání do výborů. O měsíc později výbory jeho projednávání přerušily. Opět ho budou projednávat již příští týden.

Protikuřácký zákon putoval 18. ledna do výborů. Jeho projednávání však tehdy bylo přerušeno. ,,Příští týden zasedají výbory, kde se o tom bude opět jednat,” řekla redakci ČtiDoma.cz Anna Štěpková z tiskového oddělení Poslanecké sněmovny. ,,Brzy by se schůze výborů měly objevit na programu.”

Zákon ,,o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami”, veřejně známý jako protikuřácký zákon, má zakázat kouření ve veřejných prostorách, mezi něž patří restaurace a hospody. Tábor odpůrců zákon striktně odmítá, jelikož zákazem kouření v restauracích dojde k omezení svobody podnikatelů.

Ministerstvo zdravotnictví však upozorňuje na zdravotní rizika spojená s pasivním kouřením. Každý kuřák by se měl nejprve ujistit, že svým jednáním neobtěžuje okolí, případně si zakouřit venku. To v praxi nefunguje, a proto jsou pasivní kuřáci ohrožováni cigaretovým dýmem stejně jako kuřáci.

Jaký máte názor na protikuřácký zákon?

Jsem PRO
81% (75 hlasů)
Jsem PROTI
19% (18 hlasů)
Celkem hlasů: 93