Alternativní národní galerie ve Vraném nad Vltavou

 

Ivan Mečl nám představil svůj záměr kulturního centra v tovární hale bývalých vranských papíren. Přijet můžete na výstavy, divadla, ale třeba i dobrovolničit nebo posedět v kavárně.

Můžete nám představit společnost Divus?

Divus je nakladatelství, které vzniklo v roce 1993. Je to soukromý podnik, který působí v Praze, Londýně a Berlíně. Zabývá se především knižní produkcí v mnoha jazycích. Vydává umělecké publikace a časopis Umělec. Pořádá výstavy a divadla.

Mgr. Ivan Mečl (narozen 1968) je majitel nakladatelství Divus, vydavatel časopisu Umělec, kurátor a organizátor kulturních akcí. V roce 2013 získal cenu Věry Jirousové, která je udělována kritikům výtvarného umění.

Jak jste se dostali do Vraného?

Z Prahy jsme se v roce 2014 odstěhovali do Vraného nad Vltavou. Dlouhou dobu jsme byli v budově bývalých Elektrických podniků na Vltavské. Tam jsme měli velkou galerii asi 600 metrů čtverečních. Pak ale celá budova začala trochu upadat a stupňovali se bezpečnostní opatření, tak jsme odešli. Tady máme volnější ruce a příjemné prostředí. Praha je v létě úplné peklo. 

Proč zrovna bývalé papírny?

My jsme hledali sklad, takže náhodou. Když jsem bydlel v Davli, tak jsem jezdil okolo a nejednnou jsem viděl banner, že tady pronajímají skladové prostory. Tak jsme se rozhodli, že sem půjdem a něco si tu zkusíme. Máme to v pronájmu, celý areál patří soukromníkovi. Máme halu a nad halou je ještě jedno patro jako nakladatelství. 

Takže tu pracují i grafici nebo redaktoři?

Někteří se sem odstěhovali, třeba Palo Fabuš tady bydlí. Jiní dělají na dálku. V nakladatelství máme studio, je tam designové vybavení, počítače, scanery, osvětlováky... takovou tu klasickou techniku, co profesionální studio potřebuje. Když někdo potřebuje udělat knihu, uděláme knihu. Většinou jsme tady tak tři nebo čtyři. 

Jaké máte plány s halou bývalé papírny?

Tam budujeme vlastní národní galerii. Nazvali jsem ten areál město Perla. Chceme, aby se sem nastěhovali lidi, aby tady a pracovali a tak. Minulý rok tam byly docela velké výstavy. Nyní plánujeme velkou výstavu krajinomalby, o chápání krajiny. Ta začne v červnu. V srpnu nebo září tam bude výstava středočeského umění, kterou udělá Jirka Ptáček a bratři Smetanovy. Bude to opravdu velká galerie a my tomu říkáme národní galerie. 

Na co byste mohl návštěvníky ještě pozvat?

V květnu pořádáme malý festiválek, který budeme dělat s Víťou Špalkem. Před tím tady budou další malé věci, ale to se domlouvá podle počasí.  Pak tady bude velká divadelní realizace a premiéra bude 1. června. Miroslav Bambušek je režisér a představí vlastní inscenaci. Od poloviny května se bude zkoušet. Hala má zvuk jako chrám.

Plánujete nějaké stavební úpravy?

My už tu budovu opravujeme. Je to založené na dobrovolné práci a pomáhají nám brigádníci. Občas dostaneme sponzorsky materiál, občas ho koupíme ze svého. Jde to pomalu, ale jde to. Když jsme se sem nastěhovali v roce 2014 tak to bylo v děsivém stavu, vylágrované, vyrabované, všude odpadky a svinsvo, zbytky z povodní. 

O možnostech podpory pro projekt Perla se dozvíte na stránkách Divusu

Mohou vám lidé přijet pomoci?

Tento víkend pokračuje série brigád, které říkáme Špinavá práce. Vždycky se sebere nějaká parta studentů, třeba tady přespí, udělají si hezký den. Za práci mají nějaké pivo zdarma. Přijedou na dva dny pracovat, třetí den si udělají volno.

Jak funguje kavárna v bývalé vrátnici? 

Kavárna má přes zimu otevřeno o víkendech. Od jara už máme otevřeno pořád od desíti do desíti. Taky podle lidí, když tu večer není ani noha, tak to zavřem. 

Jak se daří Divusu ekonomicky?

Všichni si myslí, že vydělávám těžké peníze, ale já naopak celý život kvůli tomu strádám. Zkrachoval jsem jednou v Česku, jednou v Anglii, ale furt to funguje. V dluzích nejsem, ale jde to těžko. Nikdy jsme neudělali nějaké velké dluhy a vždycky se nám to podařilo splatit. 

 

Klíčová slova: