Zimní pražská tyčka slaví jubileum. Skáče se v Metropoli Zličín

Zimní pražská tyčka se koná už tuto středu ve12 hodin v Metropoli Zličín
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražská tyčka je jedním ze závodů světového seriálu. Halový mítink ve skoku o tyči se koná už podvacáté. 

Odolají výsledková maxima? O změnu se pokusí čeští rekordmani

 

Michal Balner vytvořil 24.června 2015 český rekord výkonem 582 cm. Na posledním mistrovství světa obsadil ve finále 7. místo. Jan Kudlička získal na halovém mistrovství světa 2014  bronzovou medaili. Je také šestinásobným vítězem Pražské tyčky.

Rekordy Zimní pražské tyčky drží Adam Ptáček (5,71 m) a Kateřina Janků (rozená Baďurová) s výkonem 4,65 m. Po středečním šampionátu už může být všechno jinak. K horkým adeptkám na nový záznam se řadí Jiřina Ptáčníková, která je držitelkou českého národního rekordu (4,76 m). K favoritům mužské kategorie patří Jan Kudlička a Michal Balner, mezi kterými se o prvenství rozhodovalo už před dvěma lety. Tehdy si vítězství odnesl prvně jmenovaný.

 

„Pražská tyčka je jedním ze závodů světového seriálu,“ připomíná Pavel Beran, ředitel mítinku. Ze zahraničních skokanů se tak v Metropoli Zličín představí, mimo jiné, i přední italská tyčkařka Elena Scarpellini.

Eliška Klučinová skok o tyči sice neprovozuje, za to dosahuje skvělých výkonů hned v dalších sedmi atletických disciplínách Po návratu z Pekingu - rozhovor s Eliškou Klučinovou

 

Nenechte si ujít hostitelskou premiéru. Vstup na akci je volný

 

Ženský světový rekord ve skoku o tyči drží Jelena Isinbajevová z Ruska. Ta přeskočila laťku ve výšce 506 centimetrů

Středeční mítink zahájí mládežnické kategorie, které začínají ve 12 hodin. Následovat budou ženy (od 15 hodin), na závěr (přibližně v 17.30 hod.) nastoupí do soutěžního klání devítka mužů.

 

Vstup na akci je zdarma. Pro diváky bude zvláště působivý pohled z vyvýšených galerií Metropole Zličín. Ta se stane vůbec prvním českým obchodním centrem, v kterém se tyčkařský mítink uskuteční. „Původně jsme se obrátili na nákupní centrum na Černém Mostě. Nemohli však vyjít vstříc našim požadavkům. Těmi bylo zajištění prostoru, v kterém by měli atleti alespoň 50 metrů dlouhý rozeběh a devítimetrovou vzdálenost mezi podlahou a stropem,“ upřesňuje Pavel Beran.

 

Napadlo vás, proč si pořadatelé vybrali ke konání mítinku právě obchodní dům? „Chtěli jsme soutěž pro diváky zatraktivnit. Nebylo to zkrátka ono, když se Zimní pražská tyčka konala v nafukovací hale na pražském Strahově. Navíc, podobné akce jsou už jinde ve světě běžné,“ upřesňuje ředitel mítinku.

Klíčová slova: