Ekologická havárie na rybníku ve Zdiměřicích (fotogalerie)

Norné stěny a sorbent na zachycení oleje
Zobrazit fotogalerii (22)
 

Tři hasičské jednotky a firma s ekologickou havarijní službou odstraňovaly následky nedbalosti, která způsobila únik oleje do zdiměřického rybníka. Viník zaplatí náklady a možná i pokutu.

"V sobotu 13. února zasahovaly jednotky z Říčan a Jílového s pomocí člunu, norných stěn a sorbentu. Na místo se dostavila starostka a policie. Do příjezdu firmy Dekonta místo převzali dobrolní hasiči Osnice. V neděli jsme situaci kontrolovali a v pondělí již mohly být odstraněny absorbční hady," sdělil mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Sbor dobrolných hasičů Osnice vznikl před 125 lety. Má 25 aktivních členů, včetně několika žen, a desítky členů jsou příznivci.

Dobrovolníci zabodovali

Odhalení případu, zajištění podpory i dohled v místě jde na vrub Sboru dobrovolných hasičů Osnice. Jejich čtyři členové vynaložili svůj čas o víkendu, aby pomohli zabránit škodám na přírodě a životním prostředí.

Znečišťovatel platí

"Viník havárie je známý a sám také objednával specializovanou firmu Dekonta, které bude muset uhradit náklady. Šlo o nedbalostní jednání," sdělil místostarosta Jesenice a obyvatel Zdiměřic Radek Zápotocký.

Možná přijde i trest

Případem se zabývá také Policie ČR místní oddělení Jesenice a odbor životního prostředí Černošice (obec s rozšířenou působností pro Prahu západ).