Dům volného času v Dolních Břežanech zrekonstruován

zleva: architekt Pavel Hnilička, Václav Chytil ředitel ROPSČ, Věslav Michalik starosta obce Dolní Břežany, Jakub Lindner ze stavební společnosti Nepro
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Za 24 milionů korun byla rekonstruována budova za radnicí v centru obce. Zázemí v ní získala základní umělecká a další prostory jsou nabídnuty občanům pro volnočasové aktivity.

Budova má nabídnout zázemí pro volnočasové aktivity Dolních Břežan i přilehlého okolí. Dům, který obec koupila a zrekonstruovala, dříve sloužil jako zázemí zemědělského družstva. Byly provedeny hydroizolace a zateplení budovy, výměna oken a střešní krytiny, oprava fasády a kompletní úprava interiéru.

Prostor pro volný čas

 „Realizací projektu obec zajistila kvalitní a kapacitně dostačující zázemí pro širokou škálu volnočasových aktivit, zejména z oblasti kultury a vzdělávání. Prostory v současné době využívá nezisková organizace ZUŠ Harmony a také další subjekty, které zde nabízí pohybové aktivity (např. kurzy latinskoamerických tanců a FitBalet). Momentálně jednáme s dalšími organizacemi, které mají zájem zajišťovat aktivity pro trávení volného času občanů obce i regionu“, říká Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

Radost z architektury

"Mnohem radši než soukromé vily mám zakázky pro veřejný sektor a školy obzvlášť, protože jsem z učitelské rodiny. Stavba byla hodně náročná kvůli špatnému stavu, stropy byly napadené dřevokaznými houbami. Snažili jsme o čistotu, jednoduchost a prostotu, která se dá naplňovat životem.  Jsem rád, že jsme mohli pracovat v obci, která se neuvěřitelně rozvíjí," řekl architekt Pavel Hnilička.

Peníze na poslední chvíli

Náklady projektu dosáhly výše 24 mil. Kč, z toho 19,6 mil. Kč bylo hrazeno z dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy. "Za sedm let (2007-2013) trvání programu se na území Středočeského kraje prostavělo asi 15 miliard korun v dopravní infrastruktuře, rozvoji měst a obcí a podpoře cestovního ruchu.  Dolní Břežany patří mezi trojici nejúspěšnějších středočeských měst a obcí v čerpární z tohoto programu. Výzva pro volnočasové aktivity byla jedna z posledních. Pro příští léta mohou žadatelé využít Integrovaného regionálního operačního programu, který v letech 2014 - 2020 řídí ministerstvo pro místní rozvoj," řekl ředitel ROP Václav Chytil.

Historie budovy č.p. 104

"Budova čp. 104 byla součástí arcibiskupského dvora, pochází patrně z počátku 20. století, na plánu z roku 1926 již stojí. Podrobný popis nabízí inventární protokol znárodnění dolnobřežanského velkostatku z června 1948: Obytná budova čp. 104 - z cihlového zdiva, krytá taškami, s půdou s klepy. Po celé délce budovy na jižní straně dřevěná pavlač; 11 obytných místností, 11 komor, 10 předsíní, 3 záchody. Budova sloužila JZD od jeho vzniku v březnu 1950," sdělila historička úřadu Dolní Břežany Veronika Kucrová.

Vystoupení mažoretek při slavnostním otevření