Policie hledá muže, který neodevzdal peníze z bankomatu

Zobrazit fotogalerii (4)
 

U bankomatu České spořitelny v Tyršově ulici v Benešově nalezl muž zapomenutou hotovost. Za nepoctivost mu hrozí pokuta a pátrá po něm policie.

Ve středu dne 27. ledna patnáct minut před devatenáctou hodinou na pobočce České spořitelny v benešovské Tyršově ulici si u bankomatu vybíral hotovost devětapadesátiletý muž. Dvanáct set korun si ale zapomněl a odešel. Další klient banky si peníze zřejmě ponechal a ještě provedl výběr hotovosti vlastní kartou.

Vrávovající nálezce

"Jedná se o muže ve věku kolem 55 let, hubené postavy a tmavých vlasů česaných na patku na pravou stranu. V obličeji měl tmavý knír spojený s bradkou a na očích měl velké dioptrické brýle. Celkově působil poněkud zanedbaným dojmem, podle chůze to vypadalo, že byl v té době pod vlivem alkoholu," sdělila k popisu nepoctivého nálezce mluvčí Policie ČR Eva Stulíková. Neodevzdáním peněz, se dopustil přestupku proti majetku, za který mu hrozí pokuta do výše 15 tisíc korun.

Pomůže veřejnost?

"Údaje o klientech jsou předmětem bankovního tajemství. To lze prolomit pouze v případě, že policie vyšetřuje trestný čin. V tomto případě ale hodnota způsobené škody nepřesáhla 5 tisíc korun, proto jej vedeme jako přestupek. V takovém případě nám spořitelna údaje bohužel nesdělí," vysvětluje mluvčí Eva Stulíková. Policisté se proto obracejí na veřejnost se žádostí o spolupráci při pátrání po tomto muži. Informace k jeho osobě přijmou na obvodním oddělení Policie ČR Benešov, anebo na lince 158.

Jak postupovat v případě nálezu

Podle občanského zákoníku je nálezce je povinen věc ihned odevzdat tomu, kdo ji ztratil, případně provozovateli zařízení, ve kterém ji nalezl. Pokud k nálezu došlo na veřejném prostranství, musí nález oznámit obci do 3 dnů od nálezu. Může se také obrátit na státní či městskou policii. Má právo na náhradu nutných výdajů a na nálezné ve výši 10 % ceny nálezu. Pokud si věc ponechá, dopustí se přestupku proti majetku a když je hodnota nalezené věci vyšší než 5 tisíc korun, jedná se o trestný čin zatajení věci.

Klíčová slova: