Endrlová je s novým vedením spokojená. Máte na výsledek voleb stejný názor?

Odstoupená starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci) vidí situaci pozitivně
 

Po starostčině odchodu loni v prosinci se strana Nezávislých Berouňáků se 6 mandáty hroutí jako krabička ze sirek. Po nových volbách starosty a místostarosty mají NB 3 radní a nikoho v čele. Starostka Endrlová je s výsledkem spokojená, říká, že chtěla vybavit Beroun fungujícím vedením.

Šárka Endrlová vysvětluje, proč není spolupráce ve vlastní straně, koalici, natož v kombinaci s dalšími 7 uskupeními v zastupitelstvu jednoduchá. V zásadních chvílích podle ní není důležitá strana, za kterou jednotlivec ve volbách kandiduje, ale chuť následně pracovat pro město.

Ráda bych se nejprve zeptala na volbu vašeho nástupce, tedy nového starosty. Vy a celé vaše uskupení Nezávislých Berouňáků jste zvedli ruku pro pana Kůse. Podle všeho ale pan Brodan (TOP 09) očekával, že do vedení podpoříte jeho.

V celé situaci bylo několik zásadních momentů. Kolega Brodan se v průběhu minulého roku chystal změnit svoji pracovní kariéru a měl rozjednané pracovní nabídky v zahraničí. Kolega Kůs zase bojoval stejně jako já se zdravotními problémy. Po mé rezignaci jsme společně hledali pro město nejvhodnější variantu. Vzhledem k tomu, že jsme s panem Kůsem poslední roky vedli město společně, považuji ho za nejlepší variantu, aby mohlo město pokračovat v nakročeném směru.

Z venku působí uskupení Nezávislých Berouňáků jaksi zmateně, jako by bylo v krizi. Jeden odchod za druhým. Můžete vysvětlit, proč se tak děje?

Některé věci zkrátka nejde naplánovat. Osobní starosti a důvody druhých nemohu komentovat. Pokud jde o mne, mohu říci, že jsem po volbách v roce 2014 opravdu neplánovala skončit ve své funkci předčasně. A věřím, že u ostatních tomu bylo stejně. Řada dalších personálních změn byla nejspíš vyvolaná i mojí rezignací, kdy jednotliví zastupitelé prostě vyhodnocovali, jak se k nastalé situaci v dané chvíli postavit. Já jsem už v létě informovala své spolupracovníky, že nejsem v pořádku a potřebuji své zdraví řešit. Některé záležitosti nejde dohánět za pochodu a k tomu plnohodnotně vykonávat práci starosty města. Jsem spokojená s tím, jak se vše podařilo vyřešit.

Vy jste spokojená, že máte tři členy v radě a nikoho ve vedení?

Měli jsme v radě čtyři členy, teď máme tři. Čtvrté místo jsme postoupili nezávislým kandidátům z jiných volebních stran, stejně jako kolega Brodan svůj post za TOP 09. Díky tomu se rozšířilo portfolio lidí, kteří budou pro Beroun pracovat, což bylo ostatně cílem.

Sice jste se vrátila do rady, ale myslíte si, že budete takto moci prosazovat cíle vašeho uskupení?

Šárka Endrlová (37 let), rodačka z Plzně, je povoláním ekonom a personalista. V komunální politice působí od roku 2010 nejprve na postu místostarostky a po puči v roce 2011 v pozici starostky, kterou předloni obhájila. Letos v lednu ze zdravotních důvodů rezignovala. Je vdaná, má dva syny.

Samozřejmě. Programové prohlášení rady, které vzniklo již na začátku tohoto komunálního období, zůstává v zásadě stejné. Já jsem sice původně plánovala zůstat úplně stranou, ale do rady jsem se vrátila na přání řady kolegů, a to v rámci zachování kontinuity řešení zásadních záležitostí. Žádný „třesk“ se tedy neplánuje, s panem Kůsem jsem strávila ve vedení našeho města bezmála pět let a jeho zvolení starostou pro mne znamená pokračování v tom, co jsme už dříve prosazovali spolu. A práce v radě je oproti nasazení, které je třeba u nejvyššího představitele města mnohem méně náročná.

Přestože máte mnohem menší vliv?

Vzhledem k okolnostem, je současný stav nejlepší možný. Dle mého pozitivní. Město má vedení i plnohodnotnou radu. Negativní by bylo, kdyby Beroun neměl starostu, nebo měl nefunkční vedení, které by se drželo svých postů za každou cenu. Ve chvíli, kdy zjistíte, že nemůžete z jakýchkoli důvodů vykonávat svou práci naplno, je lepší uvolnit místo lidem, kteří pracovat chtějí a mohou.

Znamená to, že jste ve svém uskupení NB neměli v rezervě persony, které byste mohli prosadit do vedení města?

Znamená to, že nejen ta naše, ale jsem přesvědčena, že žádná z kandidátek určitě neměla dva nebo více jedinců, kteří by byli připraveni vykonávat funkci starosty. V komunální politice se vyskytují normální lidé, kteří mají svá zaměstnání. Lze si jen těžko představit, že například lékař, nebo učitel uprostřed školního roku nebo své privátní praxe půjde dělat ze dne na den starostu, pakliže s tím dopředu nepočítal a vezme-li v úvahu všechna rizika: nejistotu zaměstnání, zhoršení platových podmínek a řadu dalších aspektů.

Proč jste se vy sami nesnažili více dostat do vedení, například právě v čele s panem Brodanem z Topky?

Patrik Brodan TOP 09 rezignoval z rady a odmítl kandidovat na post místostarosty po boku starosty Kůse; zdroj: archiv PB

Kolega Brodan měl představu, že je možné využít x-té náhradníky z kandidátek.  Svoji vizi měl postavenou na tom, že řada lidí bude skládat mandáty zastupitelů a náhradníků a on se tak dobere lidí, se kterými by rád spolupracoval. To je ale sci-fi. Nastíněný mechanismus je hrozně složitý a předpokládá dokonalou spolupráci všech zúčastněných. Navíc je i velmi náročný na čas.

A mně šlo o to, vybavit Beroun novou fungující radou, rozumně spolupracujícím zastupitelstvem a vedením v podobě starosty a místostarosty tak, aby Beroun mohl fungovat dál.

Jak vidíte své budoucí působení v Berouně?

Slíbila jsem pomoci, jak to jen půjde. Členství v radě je ale v tuto chvíli moje maximum. Budu se snažit fungovat dál, ale nechci nikde dominovat. Potřebuji se dát do pořádku.  

Věřím, že nové vedení našeho města a lidské uspořádání rady pomůže otupit řadu ostří mezi některými zastupiteli, a že můj odchod z pozice starostky bude nakonec pro dobro věci.

 

Čtěte také:

Kolik dá Beroun za jednoho sprejera?

Psí smečka děsí Týnec

KnihoBudka: Zažeňte nudu na cestách

Klíčová slova: