Chytají přebor, radí jim bývalý reprezentant. Kostelník jezdí do Kosoře rád

Petr Kostelník trénuje v Plzni mladé brankáře
 

Občas dostanou pořádně do těla, ale stejně užitečného tréninku by se jinde dočkali jen stěží. Zvlášť, když chytají okresní soutěž. Řeč je o brankářích Kosoře, lídra přeboru Prahy-západ. Cenné rady jim předává bývalý reprezentant a ligový gólman Petr Kostelník.

Dlouhá léta chytal za Duklu, s níž poznal i atmosféru evropských pohárů, pražské Spartě pomohl v sezoně 1994/1995 k zisku ligového titulu a třikrát se postavil do branky národního týmu. V první lize trénoval gólmanyv Bohemce, Dukle nebo plzeňské Viktorii, kde nyní předává rady brankářům v mládežnických týmech. A nejen jim, občas totiž zavítá i do Kosoře.

Petr Kostelník (*5. února 1964) je odchovancem brněnské Zbrojovky. V první lize působil v Dukle, Spartě, Žižkovu a Lázních Bohdaneč. V nejvyšší soutěži odchytal celkem 185 zápasů.


„Pojí mě dlouholeté přátelství s doktorem Bronislavem Šerákem. Spolupracoval jsem s ním už v Radotíně, pak se přesunul do Kosoře, kde bydlí,“ objasňuje Kostelník, jak se k trénování v obci pár kilometrů od Radotína dostal.


„Celých šest let to funguje na bázi, že když můžu, tak přijedu pomoct. Na Kosoři je to moc hezké, jezdím tam rád z lidského hlediska i proto, že je tam parta lidí zaujatá do fotbalu, který dělají dobře. Žádnou oficiální funkci tam nemám, dělám to pro zábavu. Beru to i jako relax po práci,“ dodává  s tím, že dres tamního celku obléká jeho syn Petr.
 


Zátěž zvládají dobře


Bývalý ligový gólman pracuje v Kosoři se čtyřmi gólmany. Kromě Pavla Krystyníka, Tomáše Židlického a Petra Slívy polyká jeho dávky i šéf klubu Šerák. „Bude mu 47 let, ale občas ještě chytá,“ připomíná Kostelník.
 

Tým Kosoře na začátku letošní sezony


A jak zátěž a tréninky od profesionála ve svém oboru zmíněná čtveřice zvládá? „Občas jim naložím, jsou ale šťastní, že dostanou do těla. Myslím, že jsou rádi, když se tam občas ukážu a dáme si správný  brankářský trénink. Domů pak odcházejí s dobrým pocitem. Jsou úžasní, mám z nich radost a s jejich přístupem i výkonností jsem spokojený,“ chválí své svěřence Kostelník.

Úspěchy Petra Kostelníka: Dukla - vítěz československého poháru 1985 a 1990, semifinále Poháru vítězů pohárů 1985/1986
Sparta – mistr ligy 1994/1995, vítěz Poháru ČMFS 1996


Záhy dodává, že díky koncepční přípravě je u brankářů znát posun. Zejména pak u mladého Petra Slívy, kosořského rodáka. „Je ročník narození 1997 a brankářské specializaci se věnuje asi přes rok. Dneska je u něj znát obrovský pokrok. Teď ho zkouší Radotín,“ zdůrazňuje. „Když se klukům člověk informacemi a určitým způsobem vedeným tréninkem věnuje, tak posun je vidět.“


Nikdo nechce odejít


Pod odborným dohledem ale nejsou v Kosoři jen brankáři. Tým totiž trenéruje někdejší dlouholetý Kostelníkův spoluhráč z Dukly Aleš Foldyna. „Tréninky jsou díky trenérovi na vysoké sportovní úrovni. Je to pohlídané tak, aby to mělo hlavu a patu. A Funguje to,“ má jasno Kostelník.

 


Kosoř půjde do jarní části okresního přeboru z pozice prvního týmu tabulky, před druhými Libčicemi i třetí Chotčí má tříbodový náskok. „Tým se bude určitě rvát o vyšší patra. Kluci si jdou samozřejmě především zahrát, ale chtějí i úspěch. Cílem všech je dost se výše. Pozitivní je, že z týmu nikdo nechce odejít, byť nabídky přicházejí. Kluci jsou tam opravdu šťastní,“ uzavřel povídání někdejší reprezentační gólman.
 

Petr Kostelník při tréninku plzeňské Viktorie
Klíčová slova: