Utýraná učitelka: "Selhaly všechny systémy," říká zástupkyně Kubíková

Taťjana Kobíková ve své pracovně
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Šikaně učitelky se dalo zabránit, ale nikdo z žáků na nic neupozornil. Agresoři nyní dostávají výhružné zprávy a nálada v celé třídě je na bodu mrazu. V exkluzivním rozhovoru pro ČtiDoma.cz to řekla Taťjana Kubíková, zástupkyně SPŠ Na Třebešíně. Rozpovídala se nejen o šikaně kolegyně a její dceři, ale i o tom, jak se v tuto chvíli celá třída cítí a kdy to všechno prasklo.

„V tomto případě selhaly ochranné systémy, které mi přijdou přirozené. Nikdo z žáků nic neřekl, nikdo z těch okolních, kteří nebyli agresory, se zřejmě nesvěřil ani doma. Nedovedu si představit, že by rodič, který by se o šikaně dozvěděl, nezvedl telefon a nezavolal třídnímu, zástupci, řediteli… Selhala i paní profesorka, protože to nikomu neřekla," řekla Kubíková. Ta se doposud bránila všem žádostem o rozhovor, protože školu zaskočil velký zájem médií a veřejnosti. Sama zástupkyně je z celé situace ve špatném psychickém stavu. V současné době musí mluvit za celou školu. Ředitel František Bártl byl donedávna v pracovní neschopnosti.

Musí do školy

Všichni tři agresoři chodí do školy. Mají od ledna podmínečné vyloučení a trojku z chování, to je situace, kdy jsou povinni do školy chodit. Omlouvá je pouze nemoc. Nálada ve třídě je nevalná. Mediální kampaň neprospěla ani jim. Nejen vedení, ale i spolužáci výtržníků neunikli negativní reakci veřejnosti. „Ta mediální kampaň je i na ně hodně, i jim chodily výhružné zprávy. Zrušili si své profily na Facebooku, protože jim chodily výhrůžky i tam. Samozřejmě pocítili hanbu i tady, protože sem chodily výchovné skupiny. Jednalo se s nimi a celý pedagogický sbor táhne za jeden provaz, kdy je nad třídou zvýšený dohled. O těch třech žácích nemluvě,“ řekla Kubíková.

Emoce

Nejemotivnější z celého rozhovoru byla chvíle, kdy jsme se dostali k tomu, že je stále hodně lidí, kteří vedení školy poskytují podporu, ať jsou to bývalí studenti nebo jejich rodiče. Podle slov Taťjany Kubíkové je nejdůležitější ochránit nezletilou pozůstalou dceru po zemřelé učitelce. „To je největší hrůza a to dítě je všemu tomuhle vystaveno. Dospělý tohle spíš ustojí. Považuji to za nelidské,“ dodává Kubíková.

Prasklo to v lednu

Celá aféra praskla v polovině ledna. Médiím se informace dostaly měsíc poté. Žáci SPŠ Třebešín potom přenechali video, které zachycuje jejich chování, zahraničnímu webu liveleak.com. V současné době situaci prověřuje kriminálka, ministerstvo školství i školská inspekce. Inkriminovaní žáci mají velkou pravděpodobnost, že nedostudují. Šikanu je potřeba podchytit v začátku, než dostane šanci, aby se rozjela do tak obřích rozměrů. Na internetu dokonce koluje petice za odvolání ředitele Bártla, která má už na 900 podpisů.

 

Celý rozhovor ještě dnes na ČtiDoma.cz!

Klíčová slova: