Mníšek pod Brdy, nástupce po vyhořelých Dubčanech

Vlajka Mníšku pod Brdy
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Město ležící 27 km západně od Prahy pod Brdským hřebenem má bohatou historii. Nyní zde žije kolem pěti a půl tisíce obyvatel a tvoří jej tři katastrální území – kromě samotného Mníšku ještě Stříbrná Lhota a Rymaně.

Mniši pomáhali s rekonstrukcí

První písemné zmínky o Mníšku spadají do roku 1348 a pocházejí ze zákoníku Karla IV, jímž panovník nařizuje, aby tvrz a městys Mníšek byly navždy majetkem koruny. Ještě předtím na tomto území podle pověsti stály Dubčany, jež lehly popelem a při stavbě nové osady zde pomáhali mniši, kteří měli poblíž své statky. Z vděčnosti prý byla nová ves nazvána po nich, tedy Mníšek.

Mohli vás na místě popravit

Ten se stal v budoucnu součástí obchodní cesty známé pod označením Zlatá stezka, která byla jednou z nejvýznamnějších středověkých obchodních cest spojujících Čechy s Bavorskem. Význam Mníšku také stoupl s přidělením vlastního městského znaku a  udělením tzv. hrdelního práva, které soudu přinášelo možnost udělit trest smrti a nechat jej vykonat. Mníšek byl na dobré cestě získat status královského města, ale bohužel toto privilegium zastavily husitské války, které jej, jako ostatně mnohá jiná města, silně poznamenaly. Od roku 1487 panství patřilo Vratislavům z Mitrovic a díky králi Vladislavu Jagelonskému tomu tak bylo více než 150 let. Další černé období přišlo společně se švédským vojskem za třicetileté války. Mníšek byl pobořen, vypálen a po určité období nebyl téměř osídlen.Na lepší časy se znovu začalo blýskat roku 1655, kdy panství koupil Engel z Engelsflussu, který postupně nechal rekonstruovat zámek a vybudoval současný Barokní areál Skalka – kostelík sv. Maří Magdaleny, klášter a relokační dům (poustevnu) a obnovil vodovod.

Po Engelově rodu se stali pány Unvertové, kteří nechali vystavět nový barokní kostel a dokončili areál Skalka. Ve stejné době vznikla i křížová cesta. Jedněmi z posledních pánů Mníšku pak byli Pachtové z Rájova a Kastové z Ebelsbergu. Posledně jmenovaným bylo po roce 1945 panství i se zámkem zkonfiskováno.

Od roku 1960 bylo město 14 let součástí okresu Příbram, od roku 1974 se stalo částí okresu Praha – západ.

Mníšek pod Brdy je do dnešní doby vyhledáván nejen milovníky památek, kteří navštěvují zámek, kostel sv. Václava i barokní areál Skalka, ale i turisty a cyklisty, přilákané k procházkám a projížďkám krásnou přírodou.

Klíčová slova: