Redaktor Jiří Kábrt: Miluju historické příběhy

Redaktor Jiří Kábrt píše do rubriky Historie
 

Jiří Kábrt má v redakci ČtiDoma.cz na starost celou rubriku Historie. Zde píše nejen o významných historických osobnostech a obcích. Jak se k práci redaktora dostal a jak ke článkům přistupuje?

Jak jsi se dozvěděl o ČtiDoma.cz a proč ses rozhodl pracovat jako redaktor?

O serveru jsem se dozvěděl při brouzdání na internetu a kromě dalšího žurnalistického uplatnění jsem chtěl něco, kde bych zkombinoval svoje zájmy s prací v terénu.

Jiřímu Kábrtovi je 30 let. Pochází z Prahy, kde se i narodil. Pro ČtiDoma.cz píše od ledna 2016. 

Proč zrovna rubrika Historie?

Dějiny jsou moje celoživotní vášeň už proto, že miluji příběhy, a ty historické (poněvadž skutečné) by pro nás měly být těmi hlavními, co potřebujeme znát. Máme krásné hlavní město bohaté na dějiny a jeho okolí je jimi pochopitelně také nemálo ovlivněno.

Co je pro tebe při psaní textů nejdůležitější?

Jako u všech historických vyprávění jde samozřejmě o to, aby fakta seděla. Potom je ale zapotřebí, aby vyprávění bylo poutavé a pokud možno i vtipné, jednoduše řečeno, stravitelné.

Jak se rozhoduješ, o čem zrovna napíšeš?

Především hledám výročí zajímavých osobností, které pak spojím s konkrétní obcí, stejně jako se snažím dát důraz na obce z jiných článků. Jinak publikuji také dva seriály, jeden o Karlu IV. a druhý o dějinách řemesel.

Jirka v civilu

Vkládáš do článků ,,něco navíc", kromě toho, že jsou psané čtivou formou?

Snažím se do nich vkládat také vtip a pokud je to možné i svůj osobní vztah k těmto místům.

Čemu se věnuješ ve volném čase, jaké máš koníčky?

Píšu o těch méně skutečných příbězích, ať už ve filmové, nebo knižní podobě a sám se pokouším o tvůrčí psaní. Zkoumám kulturu všeobecně, čímž myslím, že si rád vychutnám každou pěknou knihu, film, divadelní hru či balet.

Tvůrčí psaní? Chtěl bys být spisovatel?

Samozřejmě je to běh na dlouhou trať, ale jde skutečně o můj sen. Některé drobnější věci jsem už publikoval: Povídky mi vyšly v časopise XB-1, na serverech Fantasyplanet a SFK Palantír a ve sbornících Rytiny.

O čem bys psal?

Kromě historie mám moc rád i fantasy, takže zřejmě o setkání s tajemnem, vyrovnání se s něčím nečekaným a o úžasu z těžko pochopitelného a magického.

To zní abstraktně. Takže by to bylo žánrově fantasy?

Ano... Řekněme, že jsem přístupný všemu kromě klišé.

To se s historií asi dost rozchází, když tam jde o fakta a skutečné příběhy.

Myslím, že fantasy před historií často bledne. I když jsou skutečné příběhy ty nejdůležitější, člověk hledá spíš to, co nepatří do naší reality.

Co by o tobě měli čtenáři ještě vědět?

Čtenáři by měli vědět, že se snažím poctivě zpracovávat různá témata a chci jim přinést poučení i radost.