Co se děje v dopravě severně od Prahy? Dobré zprávy i pohromy

Změny v dopravě jedni kvitují, druzí proklínají
 

Nejen, že se změní mnoho linek. Některé přibydou, jiné ubydou, nebo pozmění trasu. Navíc vstupuje v platnost povinnost nosit reflexní prvky, může docházet i k omezení oblíbených segwayů.

Posílení spojů se dotkne obyvatel Jesenice, Satalic, Neratovic, nebo Černošic. Příměstské spoje budou posíleny, nebo doplněny. Kupříkladu linka 202, v úseku Černý Most – Satalice bude mít ve špičkách dvojnásobný počet autobusů. Z Neratovic se potom ráno do stanice metra Ládví dostanete hned třemi novými rychlíkovými autobusy v časech 6.16,6.36 a 7.51. Ovšem kdybyste je chtěli hledat v jízdních řádech, nedělejte to. Zatím tam nejsou.

Místním se to nelíbí

To se ovšem nelíbí místním, kteří už dlouhodobě protestují proti tomu, aby se z Ládví dělalo autobusové nádraží. Vadí jim, že autobusy nejsou zakončeny na zastávce v Letňanech, kde je na ně udělaný prostor, který není žádným způsobem využíván. Zatím protestují neúspěšně a na Ládví končí čím dál více příměstských linek.

Ctěte také: Kde se svezete častěji? Linka 348 posiluje

Posílené spoje

Další změny se dotknou autobusů i jejich zastávek. Například stanice – Kralupy nad Vltavou, Městský úřad už nebude na znamení, ale mění se na stálou zastávku.

Bezpečnost silničního provozu

Další změny se dotknou například naší bezpečnosti. Dvacátého února vstoupila v účinnost novela o pozemních komunikacích. Ta zavádí povinnost pro chodce – mít na sobě reflexní prvky! „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Za nesplnění povinnosti dané novelizovaným zákonem je možné uložit blokovou pokutu až do výše 2000,- Kč.

Proč vám vezmou malý techničák

Další změna se týká motoristů. Pokud při nehodě policie zjistí nebezpečnou závadu, může nově odebrat malý technický průkaz. A za co vám ho vezmou? Například za sjeté pneumatiky, nebo svítící kontrolku na palubní desce, která signalizuje závadu. Za nerespektování červené na přejezdu vám může být odebrán řidičský průkaz až na půl roku.

Čtětě také: V Říčanech si lidé prý přejí rezidenční parkovací zóny

Segwaie

Oblíbené segwaie nově může omezit obec. Například může uložit zákaz používání na vymezených místech a to dopravní značkou, nebo nařízením. Navíc lidé na segwai budou moci jezdit maximálně rychlostí chůze.