Tip na sobotu. Mekkou všech trampů až do nitra přírodní památky

Na účastníky si pořadatelé připravili trasy o délce 10, 20, 33 a 53 kilometrů
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Po stopách zlata, cestou nad soutokem Vltavy se Sázavou, skrze Břežanské údolí a dál až do pražských Modřan. KČT Trilobit Barrandov zve na desátý ročník pochodu „Zimou nezimou.“

„Bude to nádherná procházka,“ slibuje pořadatel pochodu

               

Ze sídliště v pražské Písnici vedou tři turistické a jedna trasa dálkového pochodu. Nejhezčí částí desetikilometrové varianty jsou stezky Modřanské rokle. Ta si díky vyhlášení ochrany, v kategorii přírodní památka, zachovala mnohé původní hodnoty. Patří například k nejcennějším lokalitám s výskytem obojživelníků a drobného ptactva, kterého tu žije okolo šedesáti druhů. Z Modřanské rokle vede cesta dál přes městské části Cholupice a Komořany do společného cíle. Tím je restaurace Legál v Modřanech.

 

KČT Trilobit Barrandov pořádá pro veřejnost 15 pochodů ročně

Na dvacet kilometrů dlouhé trati turisté udělají i krátkou zacházku za hranice hlavního města. Přes obec Dolní Břežany vstoupí do jiné přírodní památky, kterou je Břežanské údolí. Ještě předtím je možné se v obci podívat (pouze zvenku) i na tamní renesanční zámek. Z Břežanského údolí vede trasa na sever, přes městskou část Točná a Komořany.

 

K „tahákům“ třetí cesty (33 kilometrů) patří přírodní scenérie při pravém břehu řeky Vltavy. Oklikou přes Libeň a Vrané nad Vltavou účastníci pochodu procházejí Břežanským údolím dál do hlavního města.

 

Pokud se rozhodnete pro kratší variantu a odpoledne budete mít volné, nalezněte inspiraci z Tipy na víkend: Na cestu kolem světa z tepla domova

Nejdelší, 53 kilometrů dlouhá trasa, je pýchou celého pochodu. „Člověk bude moci navštívit muzeum zlata v Jílovém u Prahy, podívat se do Davle, mekky všech trampů, na soutok Vltavy se Sázavou. Celé to bude procházka nádhernou přírodou,“ těší se Václav Nohejl, pořadatel pochodu. Z Davle se turisté vydají do Vraného nad Vltavou, odkud přes Točnou vstoupí zpátky do metropole.

 

Pochodu se účastní velké množství turistů. Loni jich bylo přes pět set

 

startovné 10 km – děti 5,-Kč, členové KČT 10,-Kč, ostatní 20,-Kč
startovné 20 a 33 km – děti a senioři a členové KČT 30,- Kč, ostatní 40,- Kč
startovné 53 km – jednotné startovné 50,- Kč

„Pochod Zimou nezimou pořádáme už deset let. V cíli čekají na účastníky odměny. Na trasách jsou zřízené živé kontroly, které dávají památeční razítka. Pamatovali jsme i na příznivce dálkových pochodů, pro které jsme do seriálu zařidili i padesát kilometrů dlouhou trasu,“ vysvětluje si Václav Nohejl důvody, proč se v loňském roce na pochod vydalo 524 turistů. „Pokud bude v sobotu hezké počasí, bude to letos ještě víc,“ říká dál pořadatel.

 

Pokud chcete patřit mezi ně, start sobotní akce je před zastávkou MHD na pražském Sídlišti Písnice. Registrace se konají přímo na startu, v době mezi šestou až jedenáctou hodinou dopolední. Každý z účastníků dostane v cíli pamětní list, zvláštní cenu si odnesou nejvzdálenější, nejmladší a nejstarší účastníci pochodu. Pět nejrychlejších turistů na trase 53 kilometrů získá poháry.

Klíčová slova: